Marius Budai: Explicatiile Ministrului Muncii Privind o Noua Ordonanta de URGENTA Adoptata de Guvern

Marius Budai Explicatiile Ministrului Muncii Noua Ordonanta URGENTA Adoptata Guvern

Marius Budai ofera in mod oficial o serie de noi explicatii importante cu privire la o ordonanta de urgenta foarte importanta care a fost adoptata de catre Guvernul Romaniei in cursul zilei de ieri, ea vizand felul in care vor creste slariile profesorilor din Romania, si totul pentru a termina greva generala din invatamant.

Marius Budai explica mai jos de ce s-a introdus in nota de fundamentare referirea la salariul mediu brut pe tara, de cand se va schimba grila, dar si ce alte modificari sunt facute de catre autoritati pentru ca profesorii sa primeasca tot ceea ce asteapta la ora actuala, modificarile fiind unele extrem de importante.

“După cum am spus, principiul clar a fost agreat de coaliție prin acele acte succesive, prin prezența, în primul rând, în nota de fundamentare. Ieri, în cadrul discuțiilor cu sindicatele, în preambulul ordonanței de urgență, deci în cuprinsul ordonanței de urgență am reintrodus acest principiu.

Între timp, au fost câteva discuții clarificatoare din punct de vedere al jalonului cu salarizarea din PNRR, pentru că avem și alte aspecte pe care trebuie să le îndeplinim prin angajamentele asumate de România în fața Comisiei Europene. Am explicat ceea ce se întâmplă, că este o promisiune, un avans, ulterior din ceea ce vom discuta cu grila de salarizare de la 1 ianuarie.

De asemenea, s-a găsit o posibilitate ca prin cadrul Ministerului de Justiție să fie justificată, până la urmă, urgența, că este o urgență, este un act normativ, iar urgența trebuie să fie justificată astfel încât documentul să aibă și acea linie de constituționalitate. Nu a fost singura solicitare a sindicatelor. Solicitările sindicatelor, după cum știți, s-au schimbat de la o zi la alta.

A fost un parcurs, un dialog, nu neapărat o negociere, ci discuții pe această perioadă și dacă, până la urmă, aceasta a reprezentat neapărat solicitarea cadrelor didactice, coaliția politică a înțeles să-și asume acest aspect. Important pentru noi cred că este parcursul pe care copiii noștri îl vor avea pe viitor și anume.

In viitorul apropiat și în ceea ce se întâmplă, încheierea anului școlar, mai ales că v-am spus, eu însumi am chiar doi copii, unul în clasa opta și unul în anul preuniversitar, care sunt în ani terminali și cred că înțeleg foarte bine ce este în sufletul părinților care au copiii în ani terminali.”