Ministerul Agriculturii: Anuntul de ULTIMA ORA, Decizia Luata de catre Comisia Europeana

Ministerul Agriculturii Anuntul ULTIMA ORA Decizia Luata Comisia Europeana

Ministerul Agriculturii transmite un extrem de important anunt de ultima ora pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca aduce in atentia tuturor oamenilor un anunt de ultima ora despre care ar trebui sa stie oricine, pita de Pecica devenind al 12-lea produs romanesc recunoscut si inregistrat la nivel european.

Ministerul Agriculturii explica mai jos ceea ce inseamna aceasta inregistrare, ea fiind extrem de importanta pentru Romania, si totul deoarece tara noastra a avut in ultimii ani protejate inca 11 produse romanesti, si exista altele care se afla la ora actuala in curs de inregistrare la Uniunea Europeana.

“Pita de Pecica devine al doisprezecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european. În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 26 iunie 2023, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 1221/2023 al Comisiei din 19 iunie 2023 de înregistrare a unei denumiri în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP), „Pită de Pecica – IGP”. Produsul „Pită de Pecica – IGP” este un produs de brutărie copt și copt congelat obținut din aluat dospit.

Si copt în cuptoare. „Pită de Pecica” este preparată din făină de grâu, drojdie proaspătă, apă și sare iodată. Produsul are formă neregulată, ușor alungită, cu o crestătură puternic vizibilă, cu greutatea de 4 kg, 2 kg, 1 kg sau 0,5 kg. Toate etapele de fabricare a produsului „Pită de Pecica – IGP” se desfășoară în aria geografică delimitată, respectiv unitatea administrativ teritorială Pecica, județul Arad. Procesul de producție a produsului „Pită de Pecica” cuprinde următoarele etape specifice.

Recepția cantitativă și calitativă a materiilor prime, pregătirea și dozarea materiilor prime, obținerea maielei, frământarea aluatului, fermentarea aluatului, ruperea aluatului, predospirea, modelarea, dospirea, coacerea, răcirea și congelarea rapidă (doar pentru produsul copt congelat). „Pita de Pecica -IGP” este un produs din clasa 2.3. Pâine, produse de patiserie, prăjituri, produse de cofetărie, biscuiți și alte produse de panificație din anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014 al Comisiei.

Pita de Pecica are o formă ușor alungită, cu o crestătură puternic vizibilă, coaja are o suprafață rugoasă, semilucioasă, ușor crocantă de culoare brună. Miezul este legat structural de coajă, cu consistență bine afânată, pe toată suprafața secțiunii, fără aglomerări de făină, elastic, cu pori uniformi de culoare alb-gălbui, iar gustul este dulce-sărat (dulce dat de glucidele din gluten și sărat dat de conținutul de sare).

Indicația geografică protejată (IGP) evidențiază legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune. Astfel, Pită de Pecica – IGP se alătură celor 11 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european.”