Ministrul Educatiei: Schimbarile de ULTIM MOMENT Anuntate in Toate Scolile din Romania in 2023

Ministrul Educatiei Schimbarile ULTIM MOMENT Anuntate Toate Scolile Romania 2023

Ministrul Educatiei confirma in mod oficial o serie de schimbari de ultim moment, ele fiind anuntate in mod oficial pentru profesorii si elevii din toate scolile Romaniei, iar asta pentru ca totul se refera la salariile directorilor, inclusiv cei adjuncti, masurile fiind cerute si in timpul grevei generale din invatamant.

Ministrul Educatiei pregateste o Hotarare de Guvern pentru a impune aceste schimbari importante pentru scolile din toata Romania, aceasta fiind in momentul de fata in plin proces de transparenta decizionala, asa ca va dura pana cand hotararea in sine va fi adoptata in mod oficial de catre executiv.

“Având în vedere majorările salariilor de bază stabilite prin OUG nr. 57/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat pentru funcțiile didactice și didactice auxiliare de conducere; Știind că stabilirea efectivă a salariilor de bază pentru funcțiile didactice de conducere și didactice auxiliare de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar se face în funcție de gradul unităților de învățământ cât și de categoria acestora.

A fost elaborat prezentul proiect de hotărâre de Guvern prin care se stabilesc salariile de bază pentru fiecare funcție de conducere pe fiecare grad și fiecare categorie de unitate de învățământ. Prin actualul proiect de act normativ, de exemplu, coeficienții pentru funcția de director sunt stabiliți între 3,12 și 3,47, ceea ce reprezintă o diferență de 0,35 puncte procentuale, respectiv un salariu de bază minim de 7.800 lei și un salariu de bază maxim de 8.682 lei, diferența între acestea este de 882 lei.

Astfel, se poate observa că pe lângă creșterea coeficienților a fost diminuată diferența dintre nivelul de salarizare minim și maxim, ceea ce în ambele situații conduce la creșterea salarizării pentru un număr mare de funcții de conducere. Aceste creșteri se pot observa și din noile salarii de bază, pentru funcțiile de conducere de director. Creșterile salariale se înregistrează la toate funcțiile de conducere regăsite în prezentul proiect.

Menționăm faptul că salariile de bază pentru funcțiile de conducere prevăzute în Anexele nr. 1 și 2 la normele metodologice nu depășesc salariul de bază maxim prevăzut în OUG nr. 57/2023. Nivelul salariilor de bază pentru funcțiile de conducere prevăzute în Anexele nr. 1 și 2 la normele metodologice s-a stabilit prin modificarea coeficienților.

In funcție de categoriile de unități de învățământ preuniversitar de stat în care se normează funcțiile de conducere didactice auxiliare de contabil șef și secretar șef, cu nivel de studii S/M, avându-se în vedere complexitatea și diversitatea activităților personalului care ocupă aceste funcții.”