Ministrul Sanatatii: Problema Serioasa care Necesita Rezolvare, Anunt privind Concediile Romanilor

Ministrul Sanatatii Problema Serioasa Necesita Rezolvare Anunt Concediile Romanilor

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre o problema serioasa cu care se confrunta unii dintre romanii din toata tara, si una care necesita rezolvare, iar asta pentru ca exista un numar foarte mare de concedii medicale pe care oamenii le iau la ora actuala, si conform lui Alexandru Rafila, se platesc multi bani publici pe ele.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre masurile importante care trebuie luate pentru ca fenomenul concediilor medicale sa nu scape de sub control, ceva ce actualul Guvern incearca sa previna, o noua lege fiind adoptata pentru a le permite, totusi, parintilor sa-si ia concediu medical daca ai lor copii ajung in spital

“Sunt şi hârtii false, orice activitate de genul ăsta duce şi la apariţia unor situaţii în care legalitatea nu este respectată. Să vă spun care a fost evoluţia concediilor medicale: au crescut destul de mult în pandemie, şi era normal pentru că se acordau concedii medicale nu numai pentru persoana bolnavă, ci şi pentru părintele care avea copilul bolnav.

Adică existau nişte prevederi care duceau la creşterea numărului de zile de concediu medical. Acest fenomen s-a oprit în 2022; în 2022 numărul de zile de concediu medical, comparativ cu anul dinainte, a scăzut cu 12% şi suntem aproape de un nivel pre-pandemic ca şi număr de zile de concediu medical.

Dar numărul de zile de concediu medical în general este mare şi aici sunt mai multe explicaţii. Una ţine de medicii care prescriu concediu medical. Majoritatea prescriu persoanelor care au nevoie de concediu medical ca să-şi refacă starea de sănătate. Cred că un mecanism care să fie mai strict în ceea ce priveşte anumite persoane care se poate vedea că prescriu în mod obişnuit un număr foarte mare de concedii medicale.

Cred că un mecanism de control şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are dreptul să facă un astfel de lucru. Există diverse variante financiare care descurajează o persoană să solicite concediu medical. În Franţa, de exemplu, prima zi de concediu medical nu este plătită.

E clar că trebuie să ţinem fenomenul ăsta sub control, pentru că discutăm de foarte mulţi bani publici care se plătesc. Asta nu înseamnă că trebuie să cădem în cealaltă extremă, să interzicem în vreun fel acordarea de concedii medicale persoanelor care chiar au nevoie de concediu medical.”