Volodimir Zelenski Anunta Doborarea a Sute de Avioane si Elicoptere Rusesti

Volodimir Zelenski anunta in mod oficial ca nu mai putin de 3.000 de tinte aeriene au fost doborate de catre soldatii Ucrainei in anul de razboi care a trecut pana la ora actuala, dintre care 180 de avioane, 130 de elicoptere, 40 de rachete balistice, sau peste 1.000 de rachete de croaziera, vasta majoritate multumita armelor de ultima generatie trimise de catre NATO.

Volodimir Zelenski cere in continuare mai multe sisteme de aparare antiaeriana pentru protejarea cerului Ucrainei, iar separat discuta si despre conversatia telefonica pe care a avut-o cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, in cursul acestei zile, afland de la el o parte din ceea ce urmeaza sa se intample in cadrul Summit-ului NATO de la Vilnius.

“În primul rând, îi felicit pe războinicii noștri antiaerieni – războinicii trupelor de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene Ucrainene, care își sărbătoresc astăzi sărbătoarea. Vă mulțumesc pentru fiecare țintă pe care ați doborât-o, războinici! Peste trei mii de ținte au fost doborâte: peste 180 de avioane, peste 130 de elicoptere, aproape 40 de rachete balistice și peste o mie de rachete de croazieră, peste 1.600 de drone de diferite tipuri… Toate acestea înseamnă mii și mii de vieți salvate. de către dvs., sute de infrastructuri critice pe care le-ați protejat.

Din păcate, statul nostru nu are încă suficiente sisteme de apărare aeriană de înaltă calitate pentru a ne proteja întregul teritoriu și a doborî toate țintele inamice. Inamicul profită de acest lucru, așa cum a făcut astăzi, când a lansat un alt atac terorist asupra orașului Sumy cu o dronă iraniană, lovind clădiri rezidențiale și clădirea Serviciului de Securitate al Ucrainei. În urma acestor lovituri, sunt răniți și uciși… Condoleanțe!

Vom face tot posibilul și imposibilul ca sistemul nostru de apărare aeriană să fie cel mai puternic. Astăzi, generalul Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene, mi-a raportat despre acțiunile noastre de întărire a apărării aeriene. Scopul este ca scutul ceresc ucrainean să poată proteja întregul nostru teritoriu de teroarea rusă și, în viitor, să devină baza pentru scutul ceresc european. Acest lucru este absolut necesar și absolut posibil.

O lungă și fructuoasă conversație telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz.

A coordonat pozițiile înainte de summitul NATO de la Vilnius și a discutat despre formatele viitoarelor garanții de securitate pentru Ucraina. Informat despre situația de pe câmpul de luptă. Am împărtășit evaluări ale evoluțiilor recente din Rusia și Belarus și am discutat despre starea actuală a acordului de cereale și despre importanța continuării acestuia.

Vă mulțumim pentru semnalele importante de sprijin pentru Ucraina la Conferința de redresare de la Londra și la reuniunea Consiliului European. Sunt recunoscător în mod deosebit pentru implementarea activă a pachetului anterior de apărare de 2,7 miliarde de euro și pentru planul multianual de sprijin pentru apărare pentru Ucraina în valoare de 8,8 miliarde de euro.

Întâlnirea la nivel de consilieri de la Copenhaga este un pas important către implementarea Formulei Păcii. Am convenit să continuăm munca activă în această direcție.”