Ministrul Educatiei: Actiunile de ULTIMA ORA, cu Impact pentru Multi Elevi din Toate Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei Actiunile ULTIMA ORA Impact Multi Elevi Toate Scolile Romaniei
Ministrul Educatiei Ligia Deca.

Ministrul Educatiei anunta in mod oficial o serie de actiuni de ultima ora, care vor avea impact substantial in toate scolile Romaniei, iar asta pentru ca mai jos Ligia Deca vorbeste in mod oficial despre alocarea a 50 de milioane de euro pentru reducerea absenteismului in scoli, dar si a altor probleme serioase.

Ministrul Educatiei explica mai jos cum anume se poate ajunge la indeplinirea acestor obiective de catre institutiile de invatamant din Romania, iar asta pentru ca este nevoie de implicarea profesorilor si a conducerilor institutiilor de invatamant, iar asta pentru ca este nevoie de folosirea “cu cap” a banilor.

“Alocăm 50 de milioane de euro pentru: reducerea absenteismului; Creșterea rezultatelor școlare, inclusiv recuperarea pierderilor în învățare/întârzierilor în dezvoltarea competențelor de bază (scris, citit, socotit) respectiv a competențelor corespunzătoare vârstei elevilor; creșterea motivației elevilor pentru învățare și continuarea studiilor; dezvoltarea abilităților socio-emoționale, inclusiv autonomie, perseverență, abilități sociale, comunicare și colaborare; reducerea abandonului școlar.

Acesta este un apel necompetitiv dedicat Unității de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE) din cadrul Ministerului Educației, pentru a elabora și implementa un proiect strategic, în vederea sprijinirii școlilor mici (școli țintă). Unitățile de învățământ eligibile au mai puțin de 40 de elevi de gimnaziu. UMPFE poate aplica în beneficiul unităților de învățământ preuniversitar de stat cu personalitate juridică.

Având efective de mai puțin de 40 de elevi de gimnaziu, respectiv o rată de abandon școlar ridicată și performanță școlară scăzută la acest nivel de învățământ. Scopul proiectului finanțat în cadrul acestui apel este prevenirea și reducerea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii. Activitățile eligibile în cadrul apelului acoperă două componente: Organizarea unor cursuri de formare la nivel regional/național pe teme relevante pentru prevenirea abandonului școlar pentru beneficiarii de granturi.

Achiziționarea și distribuirea unor bunuri și servicii de digitalizare, respectiv dotări cu echipamente și materiale didactice pentru școlile beneficiare; Mentorat și sprijin pentru personalul didactic beneficiarii de granturi. Lansarea unui apel de granturi pentru școlile mici, evaluarea propunerilor de proiect primite din partea școlilor, contractarea granturilor; Monitorizarea proiectelor desfășurate de școlile țintă, beneficiarii finali ai proiectului.

Componenta 2: Intervenții derulate direct de către școlile beneficiare Activități de identificare și monitorizare a elevilor în risc de abandon școlar; Activități pedagogice și de sprijin; Activități extracurriculare/extrașcolare; Acordarea unei mese pentru elevi; Activități de informare, consiliere, asistență și educație a părinților/ tutorilor legali; Subvenții, ajutoare, premii, burse pentru beneficiarii proiectului; Lucrări de amenajare minore, achiziționarea de bunuri (opționale).”