Ministrul Muncii: Importante Anunturi de ULTIMA ORA, Intalniri cu Confederatiile Sindicale

Ministrul Muncii Importante Anunturi ULTIMA ORA Intalniri Confederatiile Sindicale

Ministrul Muncii ii anunta in mod oficial pe romanii din intreaga tara in legatura cu 2 anunturi foarte importante, de ultima ora, care vizeaza intr-o prima faza intalnirile pe care le-a avut cu confederatiile sindicale din Romania, discutand despre modificarile legislative la care lucreaza Guvernul Romaniei acum.

Ministrul Muncii explica in mod oficial mai jos ceea ce ar trebui sa stie romanii cu privire la aceste initiative pe care Guvernul Romaniei vrea sa le puna in aplicare, iar separat confirma discutii cu ambasadorul Germaniei in Romania despre muncitorii sezonieri care ajung in tara in aceasta perioada.

“Pentru a putea plăti #pensii și #salarii decente în România este nevoie de reglementări clare care să sprijine piața muncii, afirmă ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. Iar unul dintre aspectele importante de care trebuie să ținem cont este legat de standardele ocupaționale de #formare profesională.

În acest sens, ministrul Simona Bucura-Oprescu s-a întâlnit astăzi cu reprezentanți ai unor confederații sindicale, ai unor confederații patronale, precum și ai Ministerului Educației, ai Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene și ai Autorității Naționale de Calificare. “În urma discuțiilor aplicate de azi am agreat ca Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Educației să emită un ordin comun.

Prin care actualele standarde ocupaționale să fie prelungite până la data de 31 decembrie 2024, în condițiile în care acestea își încetau valabilitatea la 1 septembrie 2023, respectiv 1 ianuarie 2024, după caz. Este nevoie de o soluție imediată pentru prevenirea unei posibile crize pe piața formării continue de personal, iar pe termen lung este nevoie de revizuirea legislației și a unor standarde pentru ca sistemul să devină funcțional și practic.

Vom continua să lucrăm împreună pentru a stabili obiective, un calendar clar de dialog și resurse pentru a avea o piață a muncii cât mai competitivă și mai adecvată cerințelor actuale.”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu. România și Republica Federală Germania împărtășesc valori comune, iar relațiile bilaterale sunt strânse inclusiv din punct de vedere al domeniului muncii. Germania este cel mai mare investitor străin din România, iar în Germania lucrează peste 200.000 de muncitori sezonieri, alți circa 500.000 având contracte de muncă pe perioade mai lungi.

Ministrul Simona Bucura-Oprescu și Ambasadorul Peer Gebauer au stabilit în cadrul întâlnirii de astăzi că este nevoie de o corelare mult mai bună a politicilor privind piața muncii, politici care să fie pro-active și să aducă plus-valoare ambelor state. În acest sens, se va intensifica și diversifica la nivel de experți cooperarea dintre Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Federal din Germania, inclusiv la nivelul instituțiilor subordonate.”