Ministrul Energiei: Finantarea IMPORTANTA pentru Centrala Nucleara de la Cernavoda

Ministrul Energiei Finantarea IMPORTANTA Centrala Nucleara Cernavoda

Ministrul Energiei a anuntat in mod oficial o finantare foarte importanta pentru centrala nucleara de la Cernavoda, acolo unde se doreste construirea unitarilor 3 si 4, pentru a creste capacitatea de productie de energie a Romaniei, iar EXIM SUA a aprobat o finantare de 57 de milioane de dolari pentru tara noastra.

Ministrul Energiei explica deasemenea mai jos ca a discutat inclusiv cu ambasadorul Emiratelor Arabe Unite si cu compania TAQA despre proiectul de cablu de curent din Marea Neagra, fiind facute progrese pentru realizarea acestuia, separat fiind facut si un alt anunt important cu privire la viitorul energetic al Romaniei.

“Am început cu energie bună săptămâna. Veștile bune au venit din Washington, unde EXIM SUA a aprobat în unanimitate o finanțare de 57 de milioane de dolari pentru studii de inginerie și fezabilitate pentru pregătirea construcției unităților 3 și 4 de la Cernavodă. Un proiect pe care îl vom vedea finalizat peste 8 ani de zile, iar pentru asta trebuie să facem pași în fiecare zi. Și facem.

Tot astăzi am avut o întâlnire cu ambasadorul Emiratelor Arabe Unite și compania TAQA. Am discutat despre proiectul cablului de curent continuu de la Marea Neagră la granița de vest, dar și despre Tarnița-Lăpuștești, unde ne pregătim să lansăm achiziția unui studiu de fezabilitate în zilele următoare. E primul pas serios din ultimii 5 ani pentru a da viață celui mai ambițios proiect de hidrocentrală cu acumulare prin pompaj din România.

Nu în ultimul rând, am găzduit la Ministerul Energiei o reuniune cu distribuitorii de energie electrică și gaze naturale. I-am încurajat să depună cât mai multe proiecte pentru investiții în modernizarea sistemului de transport, pentru care avem alocat peste 1 miliard de euro din Fondul pentru Modernizare. Am discutat și despre măsuri pentru încurajarea prosumatorilor și sancționarea abuzurilor.”