Ministerul Apararii: Decizii pentru Armata Romana de ULTIMA ORA, Schimbarile Anuntate Oficial

Ministerul Apararii Decizii Armata Romana ULTIMA ORA Schimbarile Anuntate Oficial

Ministerul Apararii a confirmat in mod oficial pentru milioane de romani o serie de decizii de ultima ora cu privire la Armata Romana si schimbarile care sunt facute la ora actuala, iar asta pentru ca o noua aeronava -130H2 Hercules a intrat in dotarea Fortelor Aeriene Romane incepand de acum.

Ministerul Apararii spune ca avionul a fost donat de catre SUA prin programul Excess Defense Articles, explicatii privind aceasta decizie fiind oferite mai jos pentru cei interesati, aeronava ajungand in tara noastra in data de 15 septembrie, un echipaj de piloti romani fiind antrenat deja sa o foloseasca.

“Intrarea în serviciul Forțelor Aeriene Române a unei aeronave C-130H2 Hercules. O aeronavă militară de transport de tip C-130H2 Hercules a intrat, cu titlu gratuit, în serviciul Forțelor Aeriene Române prin Programul Excess Defense Articles, care permite SUA să transfere excesul de echipament militar către țările prietene și aliate cu costuri reduse sau fără costuri.

Donarea avionului C-130H2 Hercules către Forțele Aeriene Române este o dovadă a cooperării puternice și de durată în materie de securitate dintre România și SUA și a angajamentului comun față de stabilitatea și securitatea regională. De asemenea, acest fapt demonstrează că SUA apreciază România drept partener strategic și aliat cheie în NATO și sprijină eforturile țării noastre de a-și moderniza capacitățile de apărare.

Livrarea aeronavei C-130H2 Hercules s-a realizat în data de 15 septembrie, iar în perioada 17 – 29 septembrie echipa mobilă de antrenament americană (U.S. Mobile Training Team) a desfășurat antrenamente în Baza 90 Transport Aerian împreună cu echipajul românesc, pentru familiarizarea acestuia cu noile echipamente de la bordul aeronavei. Până la finalul anului 2023, România va mai primi încă o aeronavă tip C-130H2, în cadrul Programului Excess Defense Articles.

Forțele Aeriene Române mai au în dotare patru aeronave de transport C-130 B și două aeronave C-130 H (ultima primită în anul 2021). C-130H Hercules este o aeronavă de transport versatilă și fiabilă, care poate îndeplini o varietate de misiuni cum ar fi transportul aerian, evacuare medicală, asistență umanitară și ajutor în caz de dezastru.

Aeronava va spori capacitățile de transport aerian ale României și interoperabilitatea cu aliații NATO, în special pe flancul estic al Alianței. „Programul C-130H Hercules are o importanță capitală atât pentru Forțele Aeriene Române, cât și pentru Forțele Armate ale României, în integralitate. Avionul C-130 Hercules are o istorie bogată, perfecționată prin misiuni de transport începând cu anul 1996, când modelele C-130B au fost integrate în flota de transport.”