Ministerul Apararii: Actiunile de ULTIMA ORA Anuntate Oficial pentru Armata Romana si Soldatii Tarii

Ministerul Apararii Actiunile ULTIMA ORA Anuntate Oficial Armata Romana Soldatii Tarii

Ministerul Apararii le vorbeste in mod oficial romanilor din intreaga tara despre actiunile de ultima ora, care sunt desfasurate in mod oficial in tara noastra in momentul de fata, iar asta pentru ca in judetele Vrancea si Vaslui se deruleaza exercitiul de mobilizare MOBEX VN-VS-23, conform autoritatilor romane.

Ministerul Apararii explica mai jos de ce sunt realizate aceste exercitii de mobilizare in Romania, dar si ce fel de impact au ele, astfel ca este important ca toti romanii sa stie la ce sa fie atenti, mai ales ca vor fi trimise ordine de mobilizare pentru cei care trebuie sa participe la aceste exercitii in perioada urmatoare.

„În perioada 2 – 7 octombrie 2023, în județele Vrancea și Vaslui se va desfășura Exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei și a teritoriului pentru apărare – MOBEX VN-VS-23. Exercițiul are caracter de rutină, activități similare fiind organizate în acest an și în județele Timiș, Caraș-Severin, Harghita și Covasna.

MOBEX VN-VS-23 este organizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război și ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare. Un exercițiu asemănător s-a mai desfășurat în anul 2005, în județul Vrancea.

Respectiv în anul 2017, în județul Vaslui, aspect care, a implicat, de asemenea, chemarea rezerviștilor prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform obligațiilor legale ce le revin acestor instituții. Acest tip de exercițiu se planifică și se organizează pe timp de pace, pe întregul teritoriu național, în scopul verificării modului de realizare a completării cu resurse umane și materiale a structurilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.

A stabilirii coeziunii acționale între personalul militar activ și rezerviștii din rezerva operațională, precum, și pentru menţinerea antrenamentului rezerviștilor, prin derularea unor activități militare de instruire specifice fiecărui domeniu. În conformitate cu prevederile cuprinse la art. 67 alin. (2) din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare, rezerviștii au obligația să participe la antrenamentele şi exerciţiile de mobilizare, la solicitarea structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

Refuzul de a primi ordinul de chemare și neprezentarea la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare constituie contravenție, conform art. 80 alin. (1) lit. a) și lit. h) din Legea nr. 446/2006. Totodată, angajatorii au obligația, de a asigura prezența rezerviștilor, care au calitatea de salariați, la aceste structuri, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum 5 zile, pe baza unei adeverinţe eliberate de centrul militar, conform prevederilor cuprinse la art. 75 din Legea nr. 446/2006.”