Ministrul Apararii: Informare de ULTIMA ORA, Actiunile Importante pentru Romani in Plin Razboi

Ministrul Apararii Informare ULTIMA ORA Actiunile Importante Romani Plin Razboi

Ministrul Apararii le transmite oficial tuturor romanilor o informare de ultima ora cu actiunile importante, care au fost luate in plin razboi intre Ucraina si Rusia, iar asta pentru ca Angel Tîlvăr vorbeste despre intalnirea cu omologul turc, Yașar Güler din Ankara, in contextul implinirii a 100 de ani de relatii militare si diplomatice intre tari.

Ministrul Apararii confirma semnarea unui noi Acord-Cadru intre Guvernul Romaniei si cel al Turciei cu aceasta ocazie, fiind aduse in discutie si actiunile luate de catre turci pentru a ajuta Romania, dislocarea de avioane F-16 si vanzarea de drone Bayraktar TB2 catre noi fiind deasemenea aduse in discutie.

“Am semnat, la Ankara, împreună cu omologul meu, Yașar Güler, Acordul-cadru între Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia în domeniul militar. Acordul reflectă nivelul actual al relațiilor militare cu Turcia, unul dintre cei mai importanți parteneri strategici ai României, mai ales în contextul împlinirii a 100 de ani de relații militare și diplomatice între țările noastre.

În cadrul întâlnirii, am discutat cu omologul meu și despre misiunea detașamentului de poliție aeriană al Turciei, care va fi un sprijin important pentru suplimentarea capacităților de securizare a spațiului aerian al României. Este foarte important să continuăm să promovăm împreună un profil sporit al Mării Negre pe agenda NATO, ca zonă de interes strategic pentru securitatea euro-atlantică și să subliniem necesitatea consolidării profilului de securitate al regiunii.

Frecvența întâlnirilor bilaterale la nivel înalt s-a intensificat odată cu începerea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, din dorința celor două părți de a consolida postura de apărare și descurajare a NATO. Vizita oficială a ministrului apărării la Ankara se înscrie într-o serie consistentă de întâlniri politico-militare la nivel înalt desfășurate între cele două părți în ultimii doi ani.

Oficialul român a adus în atenția omologului de la Ankara situația de securitate de la Dunăre, generată de atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii portuare ucrainene. „Nu putem accepta un asemenea comportament brutal și iresponsabil din partea unui stat care încalcă flagrant dreptul internațional”, a afirmat ministrul apărării.

În context, Angel Tîlvăr şi-a exprimat aprecierea pentru decizia Ankarei de a disloca, în perioada decembrie 2023 – martie 2024, un detașament al Forțelor Aeriene Turce care va executa, cu aeronave F-16, misiuni de poliție aeriană întărită sub comandă NATO de pe Baza 86 Aeriană de la Fetești. … fiind subliniată contribuția Turciei la procesul de modernizare al Forțelor Armate Române, prin achiziționarea de către țara noastră a trei sisteme UAS Bayraktar TB2.”