Ministrul Sanatatii: Noi Decizii de ULTIMA ORA pentru Israel, Anunt Oficial privind UE

Ministrul Sanatatii Noi Decizii ULTIMA ORA Israel Anunt Oficial UE

Ministrul Sanatatii le pune in atentie romanilor din intreaga tara o serie de decizii de ultima ora luate pentru Israel, iar asta deoarece oamenilor li se pune in vedere ceea ce ar trebui sa stie in legatura cu felul in care autoritatile din Romania vor sa-i ajute pe partenerii nostri, serios afectati de atacul palestinian.

Ministrul Sanatatii explica mai jos masurile care au fost decise din acest punct de vedere, dar vorbeste deasemenea inclusiv despre faptul ca Romania nu a pierdut bani din PNRR, dar ca a existat o reducere a alocarii de fonduri nerambursabile, de aproximativ 2 miliarde de euro, cu detalii mai jos.

“Situaţia era critică, ei au un sistem de sănătate foarte bine organizat dar în mod evident, dacă vor fi solicitări legate de echipe medicale, de chirurgi, de anestezişti, de terapie intensivă, chiar avem o ofertă din partea Societăţii Române de Terapie Intensivă pentru organizare, împreună cu ei, a unor echipe medicale, le vom organiza în foarte scurt timp.

De asemenea, vom încerca să avem o cantitate de sânge, în scurt timp şi orice, nu ştim cum vor evolua lucrurile în zonă, să sperăm că intensitatea şi numărul de victime vor scădea dar nu poţi să ştii. Noi avem toată deschiderea, mai ales că la rândul lor, cei din Israel ne-au oferit sprijinul atunci când am avut orice fel de incident care a afectat sănătatea publică, inclusiv cel de la Crevedia.

Ei au un sistem de sănătate bine organizat, dar în mod evident dacă vor fi solicitări legate de echipe medicale, de chirurgi, de anestezişti, de terapie intensivă, chiar avem o ofertă din partea Societăţii Române de Terapie Intensivă pentru organizarea a unor echipe medicale, le vom organiza în foarte scurt timp, deja este un site funcţional unde voluntarii se pot înscrie

Este o dezinformare faptul că României i-a fost alocată o sumă mai mică decât cea iniţială prin PNRR de către finanţator nu este vina nimănui. Dacă noi am avut aproape 29 de miliarde de euro în total, fonduri rambursabile şi nerambursabile, jumătate şi jumătate, iar condiţia finanţării la acest nivel era legată de o creştere a PIB-ului până la 5%.

Domnul prim-ministru de la acea vreme, domnul Cîţu, a comunicat o creştere de 5,1% în loc de până în 5%, cu 0,1% mai mare, drept care României i s-a redus suma alocată doar din fondurile nerambursabile cu mai mult de 2 miliarde de euro şi,binenţeles că ministerele care aveau finanţări din fondurile neranbursabile au trebuit să reducă şi ele, la rândul lor, această cheltuială sau această investiţie.”