Ministrul Educatiei anunta o serie de transformari importante pentru invatamantul din Romania, iar asta deoarece Ligia Deca aduce in atentia milioanelor de romani din tara vizita pe care a facut-o la Timisoara, dar si intalnirile pe care le-a avut cu reprezentantii locali ai universitatilor din judet.
Ministrul Educatiei ofera deasemenea mai jos si alte informatii importante cu privire la ceea ce se doreste a fi facut din punct de vedere al transformarii in bine a sistemului de invatamant universitar din Romania, importanta sa pentru tara noastra fiind una extrem de ridicata, dupa cum prea bine stiti deja.
“Mi-am început săptămâna în Timișoara, Capitala europeană a culturii 2023, cu un moment important pentru învățământul superior românesc: masa rotundă cu tema „Rolul alianțelor de universități europene în transformarea învățământului superior din România: provocări și oportunități, colaborare și finanțare”. M-am bucurat să mi se reconfirme, odată cu această masă rotundă la care au participat reprezentanți ai universităților din toată țara.
Deschiderea către internaționalizarea învățământului superior. Temele de discuție au vizat sprijinul de care universitățile au nevoie de la autoritățile publice pentru atingerea obiectivelor stabilite prin alianțele de universități, promovarea diplomelor europene comune și dezvoltarea și implementarea microcertificărilor – instrumente de inovare a pedagogiilor și a metodelor didactice ce facilitează accesul la învățământul superior.
„Împreună” – un mod de a face lucrurile ce devine din ce în ce mai prezent în educație! Ieri, la Timișoara, am semnat trei contracte cu finanțare prin PNRR. Primul dintre ele a fost contractul pentru dezvoltarea campusului de învățământ dual Vest Timișoara, care va transforma învățământul dual din regiune într-o oportunitate pentru tineri de a-și valorifica potențialul într-un mediu performant.
În cadrul consorțiului, 16 parteneri economici, 3 universități și 7 unități de învățământ, alături de Municipiul Timișoara vor contribui la asigurarea accesului pentru elevi și studenți la un învățământ dual de calitate și la infrastructură modernă. Următoarele două au fost contractul pentru achiziția a 27 de microbuze electrice destinate transportului elevilor din județul Timiș, în valoare de peste 35 de milioane de lei, și contractul de finanțare a primului serviciu complementar pentru copiii sub 6 ani din județul Timiș, semnat pentru comuna Moșnița Nouă.
Prin serviciile de educație timpurie complementară se asigură educație, îngrijire și protecție adecvate celor mici. În cadrul acestui proiect, se vor achiziționa echipamente și materiale esențiale pentru amenajarea spațiilor, mobilier confortabil, materiale didactice, jucării și alimente sănătoase pentru copii. Felicitări întregii comunități din Timiș pentru implicarea în dezvoltarea serviciilor educaționale din județ!”