NASA: Descoperirea Cercetatorilor cu o AMENINTARE pentru Intreaga Planeta

NASA Descoperirea Cercetatorilor AMENINTARE Intreaga Planeta

Cercetătorii NASA au susținut de mult timp că arderea deșeurilor spațiale în atmosfera Pământului produce poluare care poate afecta clima planetei. Recent, au reușit să detecteze prezența acestor poluanți în aer, la înălțimi impresionante.

Un grup de cercetători a zburat cu avioane NASA de mare altitudine deasupra Alaskăi și a teritoriului continental al SUA pentru a analiza compoziția chimică a aerului subțire din stratul de ozon, care se întinde de la aproximativ 10 până la 50 de kilometri deasupra suprafeței planetei.

Avioanele, WB-57 și ER-2 ale NASA, au permis echipei să atingă altitudini de până la 19 km, cu mult deasupra altitudinii de croazieră a avioanelor comerciale.

Senzorii sensibili din conurile avioanelor au analizat compușii chimici prezenți în aerul stratosferic, neafectat de sursele de poluare terestre. Cercetătorii au identificat urme de litiu, aluminiu, cupru și plumb. Concentrațiile acestor compuși erau mult mai mari decât cele care ar putea fi cauzate de surse naturale, cum ar fi evaporarea prafului cosmic și meteoritilor. De fapt, concentrațiile reflectau raportul compușilor chimici prezenți în aliajele utilizate în fabricarea sateliților.

Pericolul care ameninta omenirea de la inaltime, analizat de NASA

“Descoperim acest material produs de om în ceea ce considerăm o zonă nepoluată a atmosferei”, a declarat Dan Cziczo, profesor la Universitatea Purdue din Indiana. “Dacă ceva se schimbă în stratosferă, merită examinat mai atent.”

În ultimii ani, oamenii de știință au atras atenția asupra posibilelor efecte ale numărului crescând de lansări de rachete și reintrări ale sateliților asupra stratelor superioare ale atmosferei Pământului.

De exemplu, oxidul de aluminiu, rezultat din arderea aliajelor pe bază de aluminiu, este cunoscut pentru capacitatea sa de a distruge ozonul. Straturile superioare ale atmosferei, unde au fost găsiți poluanții, adăpostesc stratul de ozon care protejează viața pe Pământ de radiațiile ultraviolete. Poluarea provenită de la deșeurile spațiale ar putea afecta regenerarea stratului de ozon.

Mai mult, particulele de oxid de aluminiu pot modifica albedo-ul Pământului, capacitatea acestuia de a reflecta lumina. Concentrații prea mari de oxizi de aluminiu în stratosferă ar putea duce la schimbări de temperatură, având consecințe neașteptate pentru clima terestră.