Ministrul Sanatatii: Ordinul de ULTIMA ORA cu Reglementari pentru Produsele de Tutun Incalzit

Ministrul Sanatatii Ordinul ULTIMA ORA Reglementari Produsele Tutun Incalzit

Ministrul Sanatatii a semnat un nou ordin foarte important, care va avea impact pentru un numar foarte mare de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca el prevede o serie de reglementari legate de produsele din tutun incalzit si felul in care ele sunt categorizate pentru a fi puse in vanzare.

Ministrul Sanatatii explica in ordinul de mai jos ce inseamna aceasta modificare importanta pe care o face in momentul de fata, iar asta pentru ca in baza ei se face si categorizarea importanta a modului in care sunt vandute produsele de acest gen in Romania, asa ca merita sa avem in vedere aceste informatii.

“Se aprobă procedura de transmitere a informațiilor suplimentare de către producătorii și importatorii de produse din tutun încălzit cu privire la încadrarea produselor în una dintre categoriile produse din tutun pentru fumat sau produse din tutun care nu arde, precum și formatul pentru notificare, denumit „Declarație“, după cum urmează: Producătorii și importatorii de produse din tutun încălzit, care în funcție de caracteristici sunt produse din tutun pentru fumat sau produse din tutun care nu arde.

Transmit Ministerului Sănătății o notificare – Declarație privind încadrarea acestora în categoria produselor din tutun pentru fumat sau a produselor din tutun care nu arde, în plus față de informațiile transmise prin intermediul Platformei comune a Uniunii Europene de transmitere a datelor (EU Common Entry Gate – EU-CEG).  Declarația producătorilor și importatorilor de produse din tutun încălzit privind încadrarea acestora în categoria produselor din tutun pentru fumat.

Sau a produselor din tutun care nu arde se face conform modelului din anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. Declarația prevăzută la pct. 1 se transmite în format electronic la Ministerul Sănătății, la adresa de e-mail: notificare.tutun@ms.ro. Pentru produsele din tutun pentru fumat sau produsele din tutun care nu arde aflate pe piață, declarația se transmite în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin.

Pentru produsele care urmează să fie introduse pe piață, termenul de transmitere a declarației este de minimum 30 de zile înainte de data punerii pe piață. În cazul acestor produse, până la data introducerii acestora pe piață, Ministerul Sănătății va lua măsurile necesare pentru a asigura confidențialitatea informațiilor transmise. În baza declarațiilor, Ministerul Sănătății publică și actualizează permanent lista produselor din tutun încălzit încadrate în categoria produselor din tutun pentru fumat sau a produselor din tutun care nu arde.

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și intră în vigoare în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanței Guvernului nr. 23/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 201/2016 privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.”