Ministrul Educatiei: Interventia NECESARA la Nivel National pentru Scolile din Toata Romania

Ministrul Educatiei Interventia NECESARA Nivel National Scolile Toata Romania

Ministrul Educatiei vorbeste in mod oficial despre interventia care este necesara la nivel national in Romania in momentul de fata, iar asta pentru ca vorbim despre noi investitii care sa creasca intr-o buna masura calitatea actului educational si sa ajute elevii sa-si atinaa potentialul in perioada de invatare.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre ceea ce presupune aceasta interventie, dar si despre cresterea salariilor profesorilor, asa cum a fost promis de catre autoritatile din Romania, oferind inclusiv detalii cu privire la bursele care sunt platite si vor fi platite in viitor elevilor din toata Romania.

“Este nevoie de o interventie pe 3 paliere mari, una este investitia in profesori, pentru a avea o calitate mai buna a actului educational, iar aici vorbim atat despre cresteri salariale, si am vazut ca in acest an, prin intermediul fostului premier Nicolae Ciuca, si a PNL, a existat un angajament al coalitiei si o crestere salariala fara precedent, de 25% – 30%, in medie.

Urmeaza si altele, iar acesta este un angajament ferm al PNL. Avem nevoie si de o pregatire initiala mai buna, iar legea invatamantului, nou promulgata, aduce masteratul didactic cu 1 an la 80% practica, si un nou parcurs de cariera, pentru a creste atractivitatea acestei profesii. Un nou palier de interventie este dat de ajutorul dat elevilor si studentilor, adica burse mai multe si in cuantum mai mare.

Bursa de merit a crescut de la 200 la 450 de LEI, cea sociala a crescut de la 200 la 300 de LEI, iar numarul lor a crescut deasemenea. Vorbim despre 650.000 de burse sociale si 450.000 de burse de merit, care sa stimuleze performanta in fiecare sala de clasa. Un al treilea palier, cred ca este reprezentat de infrastructura, de cum avem ultimele tehnologii in salile de clasa, in laboratoare, in ateliere de practica.

Asta facem acum prin PNRR, peste 5.800 de scoli, de unitati de invatamant vor avea o cu totul alta fata dupa acest an scolar, cand toate salile de clasa, laboratoarele, toate spatiile unde se intampla educatia, vor fi dotate cu echipamente digitala care sa sprijine procesul educational. In aceste saptamani au avut loc mai multe intalniri intre reprezentantii Guvernului, inclusiv domnul premier.

Un prim capitol a fost, adresarea inechitatilor din sistem, adica salariile personalului de conducere, iar noi am lansat deja niste propuneri tehnice care ar putea rezolva problema, iar acum se discuta despre proiectia de buget si care vor fi cresterile posibile in anul urmator, astfel incat angajamentele facute personalului din invatamant sa poata fi respectate.”