Ministrul Sanatatii Semneaza un Ordin Important pentru Programele Nationale de Sanatate

Ministrul Sanatatii Semneaza Ordin Important Programele Nationale Sanatate

Ministrul Sanatatii a semnat un ordin extrem de important pentru sistemul de sanatate, iar asta deoarece Alexandru Rafila a hotarat ca in cadrul programelor de sanatate din Romania sa nu mai fie platite anumite tipuri de vaccinuri, care sunt administrate cetatenilor din Romania in fiecare an.

Ministrul Sanatatii detaliaza in ordinul de mai jos ce fel de modificari legislative sunt facute pentru a se pune in aplicare acest ordin foarte important, el fiind deja in aplicare chiar de acum, iar Alexandru Rafila probabil va mai oferi in viitor detalii privind aplicarea prevederilor noi.

“Văzând Referatul de aprobare nr. AR 19.897/2023 al Direcției generale sănătate publică și programe de sănătate din cadrul Ministerului Sănătății, având în vedere: prevederile art. 1^2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, aprobată prin Legea nr. 184/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Prevederile art. II din Hotărârea Guvernului nr. 781/2023 privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, în temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, cu modificările și completările ulterioare, ministrul sănătății emite următorul ordin.

În anexa la Ordinul ministrului sănătății nr. 607/2019 privind aprobarea listei vaccinurilor achiziționate în cadrul programelor naționale de sănătate pentru care nu se datorează contribuții trimestriale calculate conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 319 din 24 aprilie 2019, cu modificările și completările ulterioare, punctele 5, 6, 16 și 17 se abrogă.

Direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, direcțiilor de sănătate publică și caselor de asigurări de sănătate, unitățile sanitare cu paturi, centrele de dializă și deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor care sunt persoane juridice române, precum și reprezentanții legali ai deținătorilor autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor care nu sunt persoane juridice române vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.”