Ministrul Apararii: Anunturile Importante pentru Romania si Armata Romana, Actiunile Derulate

Ministrul Apararii Anunturile Importante Romania Armata Romana Actiunile Derulate

Ministrul Apararii face noi anunturi importante pentru Romania si Armata Romana, iar asta pentru ca Angel Tîlvăr aduce in atentia oamenilor din toata tara faptul ca a avut o intalnire cu presedintele Senatului Republicii Cehe, discutand despre cooperarea dintre tarile noastre, dar si securitatea din regiune.

Ministrul Apararii detaliaza mai jos ce fel de discutii a avut din acest punct de vedere, iar asta pentru ca Romania si Cehia sunt parteneri de foarte multa vreme, separat fiind adus in atentia noastra de catre MApN si exercitiul la care au participat “Gheparzii Transilvani” in Polonia in cursul perioadei recente.

“Am avut, ieri, o întrevedere foarte bună cu președintele Senatului Republicii Cehe, Miloš Vystrčil. Discuțiile s-au axat pe situația de securitate în Regiunea Mării Negre, sprijinul multidimensional pentru Ucraina și Republica Moldova, precum şi coordonatele de substanță ale agendelor NATO şi UE. De asemenea, în cadrul discuțiilor am evidențiat necesitatea intensificării cooperării dintre țările noastre în domeniul apărării.

România și Cehia având o colaborare foarte bună la nivelul centrelor de excelență, instruirii personalului și activităților specifice domeniilor apărării cibernetice și tehnologiei informației. Cei doi oficiali au convenit asupra necesității menținerii unui dialog bilateral constant şi structurat, în sprijinul aprofundării şi substanţierii relaţiei pe componenta de apărare.

Si pentru implementarea cât mai eficientă a proiectelor specifice comune dezvoltate, atât în context bilateral, cât și în cel aliat sau al Uniunii Europene. Pe agenda discuțiilor a figurat și subiectul referitor la cooperarea dintre România și Cehia, în format NATO și UE, în contextul actual de securitate, fiind abordate prioritățile imediate pe palierul colaborării şi coordonării româno-cehe, cu accent pe postura aliată de descurajare și apărare.

Totodată, cei doi oficiali au abordat şi teme referitoare la priorităţile comune în contextul Summit-ului NATO de al Vilnius, precum şi pe cooperarea în cadrul inițiativelor Uniunii Europene dedicate profilării apărării europene. „Săptămână de foc pentru “Gheparzii Transilvani” Pentru militarii români dislocați în baza militara din Bemowo Piskie, Polonia, săptămâna a debutat cu un exercițiu de alertare care a continuat cu ședințe de tragere cu armamentul de infanterie.

A urmat apoi competiția „Iron Panther”, în care nouă echipe din cadrul Grupului de Luptă au primit provocarea unor probe care le-au testat militarilor atât anduranța fizică cât și cunoștințele de cultură generală. Parte a prezenței înaintate consolidate aliate pe teritoriul Poloniei, Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani” se află într-un proces continuu de pregătire și antrenament, menit a-i asigura interoperabilitatea cu partenerii americani, britanici, croați și polonezi.”