Ministrul Apararii: Intalniri Importante la Ankara in cadrul SEDM-CC si PMSC

Ministrul Apararii Intalniri Importante Ankara SEDM-CC PMSC

Ministrul Apararii anunta o serie de intalniri foarte importante in cadrul reuniunilor SEDM-CC si PMSC, cu detalii disponibile mai jos pentru romanii interesati, ministrul Angel Tîlvăr oferind mai multe detalii cu privire la rolul pe care Romania il are in cadrul acestor organisme internationale de cooperare.

Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre relatia importanta pe care Romania o are cu Turcia in domeniul militar si nu doar atat, iar asta pentru ca vorbim despre multe decenii de cooperare bilaterala intre cele doua tari, iar in contextul international actual, este foarte posibil ca ele sa fie extinse.

“România deține, în perioada 2023-2025, președinția Comitetului de Coordonare a procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM-CC) și a Comitetului Director Politico-Militar (PMSC) al Forței Multinaționale de Pace din Europa de Sud-Est (MPFSEE). În această calitate, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, participă, în perioada 21-23 noiembrie. La întâlnirea ministerială a procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), desfășurată la Ankara, în Republica Turcia.

Ministrul Tîlvăr a mulțumit omologului turc, Yaşar Güler, pentru ospitalitate și pentru organizarea excelentă a ministerialei. „Relația strânsă și cooperarea cu Republica Turcia, evidențiată prin succesul ministerialei de la Ankara, sunt un exemplu admirabil al parteneriatului nostru robust. Această colaborare reafirmă angajamentul comun pentru stabilitatea și prosperitatea regională. Am folosit acest prilej pentru a-mi exprima încrederea, împreună cu omologul meu.

Că în curând vom încheia negocierile pentru proiectul de combatere a minelor marine în formatul trilateral Republica Turcia, România și Bulgaria”, a subliniat ministrul. În cadrul lucrărilor reuniunii, ministrul Tîlvăr a reiterat importanța crucială a cooperării regionale în contextul actual de securitate şi a subliniat angajamentul României de a promova obiectivele asumate pe durata președinției SEDM-CC, pentru următorii doi ani.

„Consolidarea Brigăzii din Sud-Estul Europei (SEEBRIG) este esențială pentru regiune. Prin îmbunătățirea interoperabilității și pregătirii operaționale, ne asigurăm că suntem pregătiți să răspundem eficient provocărilor de securitate care se vor manifesta în viitor”, a declarat ministrul Tîlvăr. De asemenea, ministrul român al apărării a evidențiat inițiativa și demersurile realizate de România pentru ca Republica Moldova să devină membru cu drepturi depline al SEDM.

Obiectiv concretizat în cadrul ministerialei de la Ankara. „Aderarea Republicii Moldova ca membru cu drepturi depline reprezintă un pas semnificativ pentru coeziunea regională și securitate. Felicitări ministrului Nosatîi pentru această realizare remarcabilă. Mă bucur că eforturile noastre de a-i convinge pe toți membrii SEDM să voteze aderarea R. Moldova la acest format au avut succes”, a adăugat Angel Tîlvăr.”