Ministrul Educatiei: Actul Normativ de ULTIMA ORA cu Schimbari IMPORTANTE pentru Elevi si Profesori

Ministrul Educatiei Actul Normativ ULTIMA ORA Schimbari IMPORTANTE Elevi Profesori

Ministrul Educatiei anunta in mod oficial un act normaltiv de ultima ora, care promite sa aduca o serie de schimbari foarte importante pentru elevii si profesorii din sistemul de invatamant din Romania, iar asta deoarece vorbim despre modificari privitoare la actele de studii, care sunt emise pentru acestia.

Ministrul Educatiei explica mai jos cum urmeaza sa schimbe aceasta Hotarare de Guvern felul in care sunt emise actele de studii pentru absolventii din sistemul de invatamant preuniversitar, dar is pentru cadrele didactice, mai multe detalii fiind disponibile direct pe website-ul ministerului, conform Ligiei Deca.

“Prin prezentul proiect de act normativ se menține formatul actelor de studii care au fost eliberate absolvenților din sistemul românesc de învățământ agreate pe piața muncii din țările Uniunii Europene. Raportat la prevederile Legii nr. 198/2023, absolvenților învățământului preuniversitar li se va elibera diploma de merit de către unitatea de învățământ. Totodată, personalului didactic din sistemul național de învățământ preuniversitar i va elibera un certificat de formare continuă a personalului didactic.

Organizarea de către unitățile de învățământ a cursului pregătitor pentru învățarea limbii române presupune elaborarea unui nou act de studii ,,Certificat de competență lingvistică”. De asemenea, începând cu anul 2024, diploma de absolvire a liceului precum și certificatul de acordare a definitivării în învățământ urmează să conțină ca element distinctiv un cod QR, urmând ca această măsură să fie extinsă începând cu anul școlar 2024-2025 pentru toate formularele actelor de studii.

Intrarea în vigoare a prezentul act normativ implică abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 461/2017 privind aprobarea conținutului şi formatului actelor de studii care vor fi eliberate absolvenților şi personalului didactic din sistemul național de învățământ preuniversitar. În prezent, cadrul legal care reglementează actele de studii eliberate absolvenților și cadrelor didactice din sistemul național de învățământ preuniversitar este Hotărârea Guvernului nr. 461/2017.

Privind aprobarea conținutului şi formatului actelor de studii care vor fi eliberate absolvenților şi personalului didactic din sistemul național de învățământ preuniversitar. Acest act normativ reglementează cu privire la actele de studii care se eliberează elevilor, precum și personalului didactic din sistemul național de învățământ preuniversitar care participă la programe de formare psihopedagogică.

Programe de dezvoltarea profesională şi evoluție în carieră. Punerea în executare a prevederilor art. 4 alin. (1) din Legea nr. 198/2023 privind învățământul preuniversitar, cu modificările ulterioare, care statuează cu privire la stabilirea prin hotărâre a Guvernului a tipurilor de informații conținute şi formatul actelor de studii, impune elaborarea prezentului act normativ.”