Ministrul Educatiei: 2 Anunturi foarte IMPORTANTE privind Actiunile pentru Elevii din Toata Romania

Ministrul Educatiei 2 Anunturi IMPORTANTE Actiunile Elevii Toata Romania

Ministrul Educatiei continua seria anunturilor foarte importante cu privire la actiunile derulate in ultima perioada pentru elevii din scolile Romaniei, iar asta deoarece Ligia Deca a avut, in primul rand, o intalnire cu ministrul italian al educatiei, avand discutii legate de cooperarea importanta dintre tara noastra si Italia.

Ministrul educatiei ofera mai jos mai multe informatii cu privire la ceea ce a fost discutat, dar mai mult decat atat, ofera inclusiv informatii cu privire la debirocratizarea emiterii actelor de studii, iar asta pentru ca vorbim despre emiterea acestora inclusiv in format digital, inclusiv cu coduri QR, pentru a fi mai usor de folosit.

“Am continuat seria de întâlniri bilaterale cu ministrul italian al educației, domnul Giuseppe Valditara. Am discutat despre învățământul superior dual și modul în care vom crește atractivitatea rutei duale complete în rândul tinerilor. Avem nevoie de mai mulți tineri profesioniști, iar în acest sens avem sprijin prin investiția din PNRR, unde am alocat 338 de milioane de euro pentru dezvoltarea campusurilor integrate de învățământ dual.

O altă întrevedere a fost cu ministrul francez al educației naționale și tineretului, domnul Gabriel Attal, în care am discutat despre învățământul bilingv româno-francez din România și despre obiectivele comune pe care le avem în ceea ce privește combaterea și prevenirea bullyingului în școli. Nu în ultimul rând, am avut plăcerea de a dialoga cu doamna Iliana Ivanova, Comisar european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.

M-a bucurat faptul că împărtășim viziuni și obiective comune privind universitățile europene sau programul Erasmus+. În cadrul acestei ultime întâlniri, am discutat despre principalele măsuri din noile legi ale educației și despre reforma carierei didactice. Cred cu tărie că e nevoie de cooperare strânsă între statele membre ale Consiliului Educație, pentru schimburi de bune practici și mobilități internaționale.

Precum și pentru implementarea politicilor europene. Voi continua să deschid linii de colaborare cu mai multe state, pentru a consolida cooperarea atât în educație, per ansamblu, cât și în formarea profesională. Un pas important în procesul de debirocratizare: din 2024, diploma de absolvire a absolvenților de liceu și certificatul de definitivare în învățământ pentru cadrele didactice vor conține un cod QR.

Conform unui proiect de Hotărâre de Guvern aflat în consultare publică și disponibil pe site-ul Ministerului Educației. Se vor reduce, astfel, situațiile în care va fi nevoie de depunerea în format fizic a acestor documente – informațiile la care codul QR va permite accesul vor facilita validarea existenței și conformitatea diplomelor direct în baza de date a Ministerului Educației.”