ANM a Emis 3 Noi Coduri Galbene si Portocalii de Atentionare Meteorologica pe 24 Noiembrie in Romania

ANM Emis 3 Noi Coduri Galbene Portocalii Atentionare Meteorologica 24 Noiembrie Romania

Autoritățile meteorologice din România au emis o serie de avertizări privind condițiile meteorologice severe, cu cod galben și cod portocaliu de ninsori, viscol și vânt puternic, afectând diverse regiuni ale țării.

Cod Galben de Intensificări ale Vântului și Ninsori Viscolite (24 Noiembrie)

Primul avertisment, un cod galben, este valabil pe 24 noiembrie între orele 10:00 și 18:00. Zonele vizate includ Carpații Orientali și Munții Apuseni, unde se așteaptă rafale de vânt de 60-80 km/h, cu viteze ce pot depăși 90-100 km/h în zonele înalte. În masivele montane din nordul țării, se preconizează ninsori viscolite, cu vizibilitate redusă.

De asemenea, intensificări ale vântului sunt așteptate în nordul Crișanei, nord-vestul Transilvaniei și în dealurile subcarpatice ale Moldovei, cu viteze generale de 55-75 km/h.

Cod Galben de Precipitații Însemnate și Viscol (24-26 Noiembrie)

Un al doilea cod galben, valabil din 24 noiembrie de la ora 18:00 până pe 26 noiembrie la ora 18:00, prevede precipitații însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. Aria precipitațiilor se va extinde către regiunile sudice și sud-estice, cu cantități de ploaie de 25-30 l/mp și chiar 40-50 l/mp pe arii restrânse.

Se așteaptă ca ploile să se transforme treptat în lapoviță și ninsoare începând din noaptea de 25 spre 26 noiembrie. Vântul se va intensifica, cu rafale de 60-75 km/h, în special în sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea și Carpații Meridionali și de Curbură, aducând viscol și scădere a vizibilității.

Cod Portocaliu de Viscol (26 Noiembrie)

ANM Emis 3 Noi Coduri Galbene Portocalii Atentionare Meteorologica 24 Noiembrie Romania harta

Un cod portocaliu de viscol va fi în vigoare pe 26 noiembrie, de la ora 02:00 până la ora 16:00, afectând județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța. Se așteaptă ninsori puternice, viscol și rafale de vânt de 75-85 km/h, cu vizibilitate redusă sub 50 de metri.

Autoritățile recomandă cetățenilor să fie precauți, să evite deplasările inutile în zonele afectate și să urmeze sfaturile autorităților locale și ale serviciilor de urgență. Este important ca toți să rămână informați și să urmărească evoluția condițiilor meteorologice în perioada următoare.