Premier League: Decizia Istorica Impotriva unei foarte Importante Echipe

Premier League Decizia Istorica Impotriva everton Importante Echipe

Everton, un nume de bază în Premier League, cu aproape 145 de ani de existență în prima divizie a fotbalului englez, se confruntă cu o penalizare gravă de 10 puncte pentru încălcarea regulilor financiare. Această sancțiune neașteptată va plasa clubul în zona retrogradării a EPL.

Penalizarea va fi aplicată imediat, în așteptarea apelului, lăsând Everton cu 4 puncte, pe locul 19, după 12 meciuri în acest sezon.

Această sancțiune reprezintă cea mai severă penalizare sportivă din istoria Premier League. Ridică, de asemenea, multe întrebări complicate despre regulile în sine, consecințele încălcării regulamentelor de către Everton și implicațiile pentru Manchester City – gigantul EPL acuzat separat de peste 100 de încălcări ale regulilor similare.

Imediat după anunțul deciziei Premier League vineri, Everton a răspuns cu o declarație, exprimându-și “șocul și dezamăgirea față de hotărâre”. Clubul intenționează să conteste această “sancțiune sportivă complet disproporționată și nedreaptă”.

Comisia independentă a Premier League care a decis în caz a fost categorică: “Situația în care se află Everton este rezultatul propriilor acțiuni.” Everton a încălcat așa-numitele “Reguli de Rentabilitate și Sustenabilitate” ale Premier League, care stipulează esențial că un club nu trebuie să înregistreze pierderi de peste 105 milioane de lire sterline (130 milioane de dolari) pe o perioadă de trei ani.

Everton, pe parcursul a trei ani începând cu 2019-20 și terminând cu 2021-22, a înregistrat pierderi de 124,5 milioane de lire sterline (155 milioane de dolari) în domenii relevante, conform unei comisii independente a Premier League care a decis în caz.

Inițial, clubul a utilizat contabilitate dubioasă pentru a încerca să ascundă aceste pierderi și a evita pedeapsa. Premier League a citat aceste “informații înșelătoare” și a argumentat că adevăratele motive ale pierderilor au fost “cheltuielile excesive ale lui Everton pentru jucători și incapacitatea de a reduce cheltuielile”.

“Nu avem îndoieli că circumstanțele acestui caz sunt de așa natură încât singura sancțiune sportivă adecvată ar fi deducerea de puncte,” a scris panelul de avocați în decizia lor. “O penalitate financiară pentru un club care se bucură de sprijinul unui proprietar bogat nu este o pedeapsă suficientă.

Suntem de acord cu Premier League că cerințele de pedeapsă, descurajare, vindicare a cluburilor conforme și protecția integrității sportului cer o sancțiune sportivă sub forma unei deduceri de puncte. Problema nu este forma sancțiunii, ci amploarea acesteia.”