Israel și Hamas ar putea Extinde Armistițiul din Fâșia Gaza

Israel și Hamas ar putea Extinde Armistițiul din Fâșia Gaza

Pe măsură ce armistițiul dintre Hamas și Israel intră în cea de-a patra și ultima zi luni, ambele părți au discutat posibilitatea de a-l prelungi, o mișcare care are susținerea principalelor națiuni, inclusiv SUA și Qatar.

Într-o declarație publicată duminică seara, Hamas a declarat că dorește „să prelungească armistițiul după ce perioada de patru zile se încheie, prin eforturi serioase de a crește numărul celor eliberați din închisoare, așa cum este stipulat în acordul de încetare a focului umanitar.”

Armistițiul convenit deja include o prevedere pentru o extensie de o zi suplimentară pentru fiecare zece ostatici pe care Hamas este gata să-i elibereze.

În timp ce cabinetul de război al Israelului a discutat posibilitatea unei prelungiri duminică seara, o sursă a declarat pentru CNN, acele condiții pentru una, așa cum sunt conturate în armistițiul inițial, rămân neschimbate.

Mai devreme în acest weekend, Qatar, care a jucat un rol central în medierea acordului original, a declarat că și el speră să prelungească armistițiul.

„Ceea ce sperăm este că impulsul care a venit de la eliberările… și din acest acord de patru zile ne va permite să prelungim armistițiul dincolo de aceste patru zile și, prin urmare, să intrăm în discuții mai serioase despre restul ostaticilor”, a declarat pentru CNN sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari.

Într-o conferință de presă duminică, președintele SUA, Joe Biden, și-a exprimat de asemenea dorința de a prelungi pauza în lupte pentru a încerca să asigure eliberarea în siguranță a mai multor ostatici și pentru a aduce ajutor critic civililor din enclavă.