Ministrul Sanatatii: 2.5 Miliarde de LEI Cheltuiti pe Vaccinuri, Anunt privind Virusul din China

Ministrul Sanatatii 2.5 Miliarde LEI Cheltuiti Vaccinuri Anunt Virusul China

Ministrul Sanatatii confirma in mod oficial faptul ca Romania a platit 2.5 miliarde de LEI pentru vaccinurile impotriva Coronavirus, achizitionate pana in momentul de fata, suma fiind una considerabila, iar 20 de milioane de doze au fost utilizate pentru imunizara romanilor, insa alte zeci de milioane ar fi contractate.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea despre virusul din China care a speriat foarte multi oameni, afirmand ca deocamdata nu exista suspiciuni privind aparitia unei tulpini virale noi, in final spunand ca romanii vor fi educati sa-si doneze organele persoanelor care au nevoie de ele pentru a supravietui.

“Peste 20 milioane de doze s-au folosit cu precizarea că, fiind vorba de flacoane multi-doză, o parte dintre doze erau administrate și o parte nu se puteau folosi pentru că durata de păstrare, după deschiderea flaconului era limitată. România a plătit în total pentru aceste vaccinuri pe care le-a primit, 2,5 miliarde de lei.

Cred că putea să existe și alt tip de gândire din punct de vedere medical. Eu nu am fost întrebat despre necesitățile… și nici colegii mei din zona tehnică. E un dosar penal în derulare, nu pot să fac comentarii, modul în care s-a judecat cine a judecat, cum au făcut atunci când au acceptat anumite cantități de vaccin, condițiile în care depozitele.

Nu pot să fac niciun fel de apreciere, lăsăm ancheta să se desfășoare și o să avem un rezultat. În total, România a contractat, a stabilit obligaţii contractuale de 80 de milioane de doze, am luat 35 de milioane în valoare de 2,5 miliarde de lei, din cele 35 de milioane care au fost luate, 10 milioane au expirat au fost distruse sau sunt în curs de distrugere.

Dacă va exista vreo problemă legată de apariția unei tulpini virale care produce infecții respiratorii, atunci centrul european de control al bolilor, cât și biroul regional pentru Europa ne va informa dacă e cazul unei alerte. Există organisme abilitate care supravegează îndeaproape chestiunea asta și nu are rost să creăm noi isterii naționale atunci când nu este cazul.

Registrul naţional de transplant, care permite, în primul rând, cunoaşterea situaţiei celor care au nevoie de transplant, pe de o parte şi situaţia ofertei pentru aceşti oameni este aproape finalizat şi lucrul ăsta este extrem de important, pentru că oferă, în primul rând, transparenţă şi predictibilitate pentru oameni. Ştiu despre ce este vorba, ştiu că sunt acolo şi că nu există înţelegeri oculte.”