Cerere de URGENTA a OMS, Anuntul care Ingrijoreaza Intreaga Lume

Cerere URGENTA OMS Anuntul Ingrijoreaza Intreaga Lume

OMS, inainte de COP28, impreuna cu comunitatea globală de sănătate își intensifică eforturile pentru a plasa impactul schimbărilor climatice asupra sănătății în centrul negocierilor. Este esențial să extindem atenția asupra sănătății umane în discuțiile globale, conform OMS, eliminând scuzele și obligând negociatorii să recunoască responsabilitatea pentru bunăstarea celei mai prețioase resurse: sănătatea populațiilor la nivel mondial.

OMS spune “Prioritizarea sănătății nu este doar o opțiune; este fundamentul societăților reziliente,” prin Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director-General. “Liderii trebuie să livreze la Dubai și să ajute OMS, oferind rezultatele puternice de sănătate pe care popoarele lor le așteaptă și economiile lor au nevoie urgent. Trebuie să schimbăm conversația și să demonstrăm beneficiile masive ale unei acțiuni climatice mai îndrăznețe asupra sănătății și bunăstării noastre.”

OMS atenționează că evenimentele meteorologice extreme din ultimele luni oferă o perspectivă înspăimântătoare asupra viitorului într-o lume care se încălzește rapid. Raportul IPCC spune că aproximativ 3.5 miliarde de oameni – aproape jumătate din umanitate – trăiesc în zone extrem de vulnerabile la schimbările climatice. OMS afirmă că decesele legate de căldură în rândul persoanelor peste 65 de ani au crescut cu 70% la nivel mondial în două decenii. Doar un efort dramatic și dedicat pentru a limita încălzirea la 1.5 °C va preveni un viitor mult mai rău decât ceea ce vedem acum.

Cerere de URGENTA a OMS, Anuntul care Ingrijoreaza Intreaga Lume

OMS a descoperit că aceleași evenimente, din ce în ce mai frecvente și severe, cum ar fi secetele, inundațiile și valurile de căldură, vor solicita de asemenea infrastructura de sănătate. Inundațiile de anul trecut din Pakistan au deplasat 8 milioane de persoane și au afectat 33 de milioane în total, arată evaluările OMS. Previziunile Băncii Mondiale indică faptul că, fără o acțiune îndrăzneață și imediată, schimbările climatice ar putea deplasa aproximativ 216 milioane de persoane până în 2050.

OMS mai afirmă că în timp ce criza climatică pune în pericol viețile și mijloacele de subzistență, sistemele alimentare globale se luptă să susțină o populație în creștere, iar sursele de apă compromise amplifică provocările. În paralel, schimbările climatice catalizează o creștere a bolilor infecțioase precum dengue și holera, punând în pericol milioane de oameni, spune OMS. Acum este momentul pentru o acțiune decisivă și colaborativă pentru a atenua impacturile asupra sănătății ale crizei climatice și pentru a construi un viitor durabil pentru toți.

OMS atragen atenția că, pe măsură ce schimbările climatice reprezintă o provocare fără precedent pentru sistemele de sănătate din întreaga lume, este de asemenea imperativ să ne întărim sistemele pentru a fi reziliente, cu emisii reduse de carbon și durabile. Eșecul de a acționa rapid va face ca sistemele de sănătate din întreaga lume să fie vulnerabile la impacturile copleșitoare ale schimbărilor climatice.