Romania: Masurile IMPORTANTE pentru Aderare la Schengen, Cum se Schimba Votul in Consiliul JAI

Romania Masurile IMPORTANTE Aderare Schengen Cum Schimba Votul Consiliul JAI

Romania reuseste sa impuna o serie de masuri importante pentru aderare la Schengen, iar in baza lor se vor face o serie de modificari pentru Consiliile JAI, in cadrul carora se voteaza dosarul de aderare, europarlamentarul Victor Negrescu anuntand astazi realizarea sa importanta din cadrul Parlamentului European, cu detalii mai jos.

Romania reuseste sa obtina in PE o aprobare a unor modificari privind voturile din Consiliile JAI pentru aderare la Schengen, astfel ca daca prevederile vor fi adoptate si de Comisia Europeana, daca Austria va vota iar cu veto, va trebui sa aiba argumente legale clare pentru a face asta, iar voturile de acest gen vor putea fi invalidate in viitor.

Romania nu va adera la Schengen in 2023, fiind dezvaluit chiar astazi ca in Consiliul JAI 4 – 6 decembrie nu va exista un vot pentru dosarul nostru, deci pana in prima parte a anului 2024, este foarte improbabil ca tara noastra sa aiba o sansa reala la aderare, cel putin in baza informatiilor care exista acum cu privire la intentiile Austriei si nu numai.

“Raportul pe care l-am inițiat și coordonat în Parlamentul European, care are ca obiect procedurile legislative speciale la nivel european, și care cuprinde elemente cheie pentru aderarea României la spațiul Schengen, a fost aprobat, cu o largă majoritate, în Comisia pentru Afaceri Constituționale din legislativul european. Raportul prevede condiționarea votului din Consiliu de prezentarea argumentelor legale.

Si include mecanisme pentru invalidarea veto-urilor care nu se bazează pe tratatele europene. În cadrul raportului se subliniază faptul că blocarea deciziilor europene la nivelul Consiliului UE pe rațiuni pur politice este regretabilă și cere Comisiei Europene revizuirea Acordului interinstituțional pentru o mai bună legiferare în vederea restabilirii echilibrului instituțional.”