Comisia Europeana Livreaza 480.000 de Obuze Ucrainei in 2023

Comisia Europeana Livreaza 480.000 Obuze Ucrainei 2023

Comisia Europeana va livra 480.000 de obuze Ucrainei in 2023, anuntul oficial fiind facut de catre Ursula Von der Leyen, si vorbim despre foarte multa munitie care urmeaza sa fie folosita de catre armata impotriva Rusiei pentru apararea tarii si eliberarea de teritorii.

Comisia Europeana anunta ca pentru anul 2024 pregateste productia unui milion de obuze de artilerie atat pentru armata Ucrainei, cat si pentru armatele tarilor care fac parte din spatiul comunitar, obiectivul fiind unul extrem de indraznet.

Am mai organizat misiuni de antrenament. Acum, pentru prima dată, antrenăm trupe implicate într-un război european interstatal, cu o misiune comandată de noul cartier general de la Bruxelles.

Am creat Fondul European de Apărare și PESCO – îmi amintesc foarte bine asta din perioada în care am fost ministru al Apărării – pentru a promova cheltuielile de cooperare pentru apărare. Acum, pentru prima dată, mobilizăm industria de apărare a Europei pentru a susține un efort de război.

Fondul European de Apărare a fost completat de EDIRPA. Și a dus la ASAP, Legea în sprijinul producției de muniție. 480.000 de obuze de artilerie au fost fie livrate, fie sunt în pregătire. Și deja anul viitor, vom putea produce un milion de runde pe an. Acest lucru ar fi fost de neimaginat cu doar doi ani în urmă. Și marchează deja un pas masiv înainte pentru cooperarea noastră în domeniul apărării.

Ceea ce am făcut ar fi extraordinar în vremuri normale. Dar în aceste vremuri extraordinare, nu este suficient. Războiul din Ucraina demonstrează că trebuie să producem mai mult. Atât pentru a satisface nevoile Ucrainei, cât și pentru a ne asigura propria descurajare și apărare.

Războiul din Ucraina consumă mai mult hardware decât orice alt război din istoria recentă. Rusia a tras 10 milioane de obuze într-un an. Ucraina consumă 10.000 de drone pe lună. Aceasta înseamnă că și industria de apărare a Europei trebuie să se mobilizeze.

Realitatea este că nu aveam suficiente arme și muniții disponibile. Fără stocuri mari. Și lipsa capacității de rezervă. Pentru că pe timp de pace, am crezut că nu avem nevoie de ele. Acest lucru trebuia schimbat. În iulie, liderii NATO au aprobat un nou Plan de acțiune NATO pentru producția de apărare.

Și aici, în Uniunea Europeană, trebuie să fim concentrați asupra propriilor capacități de producție. Niciun blocaj industrial nu ar trebui să ne împiedice să asigurăm Europa.