Olanda: Decizia de ULTIMA ORA Cruciala pentru Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen

Olanda Decizia ULTIMA ORA Cruciala Aderarea Romaniei Spatiul Schengen

Olanda este cheia aderarii Romaniei la Spatiul Schengen in momentul de fata, o decizie cruciala pe care tara este asteptata sa o ia, urmand a avea un impact foarte serios asupra viitorului procesului in care este implicata tara noastra, iar asta pentru ca un nou guvern urmeaza sa fie instalat la Haga, iar el va decide daca accepta Bulgaria, sau nu.

Olanda a ales un nou parlament in cursul lunii trecute, iar un nou guvern va fi format in decembrie, acesta urmand a decide daca Bulgaria poate fi primita in Schengen, deci implicit si daca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen va fi permisa deasemenea, partea buna fiind ca olandezii nu s-au mai opus intrarii tarii noastre in ultimele consilii JAI.

Olanda tine practic aderarea Romaniei la Spatiul Schengen in loc in momentul de fata, dar nu se stie cand s-ar putea schimba lucrurile in bine, mai ales ca deocamdata nu este clar cand anume va fi votat viitorul guvern de la Haga, sau cand ar mai putea avea loc un nou Consiliu JAI pentru votarea aderarii tarii noastre la sistem.

“Toate aceste variante depind de evoluțiile politice din Olanda, de decizia noului Parlament care se constituie săptămâna viitoare și de rezultatul negocierilor pentru obținerea unui acord guvernamental. În contextul impasului existent în formarea unei noi majorități guvernamentale în Țările de Jos.

Dar și a raportului preponderent pozitiv privind statul de drept din Bulgaria întocmit de experții olandezi, ne putem aștepta ca premierul în exercițiu, Mark Rutte, candidat la șefia NATO, unde are nevoie de sprijinul țărilor noastre, să susțină ridicarea veto-ului aplicat Bulgariei. Invit astfel pe toți cei care caută să politizeze subiectul să acționeze cu prudență și diplomație.”