Armata Romana: Extrem de IMPORTANTA Actiune de ULTIMA ORA pentru Romania

Armata Romana Extrem IMPORTANTA Actiune ULTIMA ORA Romania

Armata Romana a facut un anunt de ultima ora cu privire la o extrem de importanta actiune care a fost derulata in tara noastra, iar asta pentru ca autoritatile de la Bucuresti au certificat detasamentul Fortelor Aeriene Turce pentru a executa misiuni de politie aeriana in Romania, ca parte a NATO.

Armata Romana vorbeste mai jos despre ceea ce inseamna aceasta certificare, pe care statul romani trebuie sa o acorde fortelor armate straine, care activeaza pe teritoriul tarii, separat aducand in atentie inclusiv participarea soldatilor romani la o campanie de donare de sange, care a avut loc in Bosnia si Hertegovina.

“Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, au participat marți, 5 decembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, la ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Turce aflat în România pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită.

Activitatea s-a desfășurat în prezența ambasadorului Republicii Turcia la București, Özgür Kıvanç Altan, a comandantului Centrului de Operații Aeriene Multinaționale Torrejon, generalul-locotenent Juan Pablo Sánchez De Lara, a locțiitorului pentru operații al Forțelor Aeriene din Turcia, generalul-maior Kemal Turan, și a locțiitorului șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-maior Leonard-Gabriel Baraboi.

„Această misiune NATO de Poliție Aeriană Întărită, cu participarea, în premieră, a Forțelor Aeriene ale Republicii Turcia, este de o importanță vitală pentru postura de descurajare și apărare, pentru protejarea spațiului aerian aliat și menținerea securității și stabilității regiunii noastre. Republica Turcia este un partener strategic și aliat al României. Apreciem angajamentul și contribuția Ankarei la securitatea colectivă și regională, în cadrul proiectelor multinaționale aliate din România și nu numai”, a declarat secretarul de stat Simona Cojocaru în cadrul ceremoniei.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a amintit că, în acest an, solidaritatea aliată pentru întărirea serviciului de Poliție Aeriană al Forțelor Aeriene Române s-a materializat prin participarea la misiunile de supraveghere și apărare aeriană a unor detașamente americane, franceze, germane, italiene, spaniole și, acum, a detașamentului turc. „Complementar misiunii esențiale de protejare a spațiului aerian, un beneficiu important este creșterea interoperabilității capabilităților aeriene naționale cu cele similare ale NATO.

Aproximativ 100 de militari ai contingentului României din teatrul de operații Bosnia și Herțegovina au participat în aceste zile la o campanie de donare de sânge, organizată de Centrul de Transfuzie Sanguină al Federației Bosnia și Herțegovina, cu sprijinul Comandamentului EUFOR. România este unul dintre principalii contributori la misiunea EUFOR ALTHEA.”