OMS: Cererile Oficiale de ULTIMA ORA privind Situatia Grava din Fasia Gaza

OMS Cererile Oficiale de ULTIMA ORA privind Situatia Grava din Fasia Gaza

Într-o sesiune specială desfășurată astăzi la Geneva, Consiliul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a adoptat o rezoluție menită să abordeze situația umanitară catastrofală din Fâșia Gaza. Rezoluția a fost adoptată prin consens, marcând prima dată din 7 octombrie când o rezoluție privind acest conflict este adoptată prin consens în cadrul sistemului ONU.

Această decizie subliniază importanța sănătății ca prioritate universală, în toate circumstanțele, și rolul asistenței medicale și umanitare în construirea de punți către pace, chiar și în cele mai dificile situații. Rezoluția face apel pentru „trecerea imediată, susținută și neîmpiedicată a ajutorului umanitar, inclusiv accesul personalului medical.”

De asemenea, solicită „tuturor părților să își îndeplinească obligațiile conform dreptului internațional… și reafirmă că toate părțile implicate în conflictul armat trebuie să respecte integral obligațiile care le revin conform dreptului internațional umanitar legat de protecția civililor în conflict armat și a personalului medical.”

Rezoluția laudă eforturile OMS și ale partenerilor din cadrul clusterului de sănătate pentru a rămâne și a oferi asistență în teren. Recent, în data de 9 decembrie, OMS și partenerii săi au livrat provizii pentru până la 1500 de pacienți și au transferat pacienți de la Spitalul Al-Ahli din nord la unul din sud, în ciuda circumstanțelor extrem de dificile.

De-a lungul zilei, multe state membre și-au exprimat simpatia pentru pierderea vieților civile, a lucrătorilor din sănătate și a angajaților ONU, inclusiv a colegului OMS, Dima Alhaj. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul General al OMS, a subliniat în remarcile sale de închidere că adoptarea rezoluției este un punct de plecare.

„Ea nu rezolvă criza. Dar este o platformă pe care să construim.” A adăugat că „Fără un armistițiu, nu există pace. Și fără pace, nu există sănătate. Îndemn toate statele membre, în special pe cele cu cea mai mare influență, să lucreze cu urgență pentru a pune capăt acestui conflict cât mai curând posibil.”