Ministrul Educatiei: Deciziile de ULTIMA ORA ale Guvernului pentru Milioane dintre Romani

Ministrul Educatiei Deciziile ULTIMA ORA Guvernului Milioane Romani

Ministrul Educatiei anunta o serie de decizii de ultima ora, care au fost luate pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca in atentia oamenilor este adus ceea ce se intampla din punct de vedere al finantarilor pentru unitatile de invatamant din intreaga tara, in cursul anului 2024.

Ministrul Educatiei explica mai jos cum se vor aloca fonduri din bugetul pentru anul 2024 in vederea sustinerii unitatilor de invatamant din Romania, dar si cum se vor face anumite alocari separate din fondul de rezerva al Guvernului Romaniei, pentru cheltuieli necesare in unitatile de invatamant in anul 2023.

“A fost majorat bugetul prevăzut pentru învățământ în anul 2024 – are o valoare de peste 74 de miliarde de lei, echivalentul a 4,3 % din PIB. Vom avea cu peste 20 de miliarde de lei mai mult pentru educație! Bugetul de stat prevăzut înregistrează o creștere de 56% față de execuția din 2023, fiind în valoare de peste 57 de miliarde de lei.

Este principala sursă de finanțare pentru învățământ, căreia i se adaugă sume defalcate din TVA prin bugetele locale, venituri proprii ale instituțiilor de învățământ superior și bugetele locale din venituri proprii. Sumele prevăzute în bugetul Ministerului Educației asigură, printre altele: plata salariilor majorate ale personalului din învățământ, inclusiv pentru cele 1200 de posturi de consilieri școlari acordate anul acesta.

Plata burselor pentru elevi și studenți, al căror număr și cuantum au crescut față de anul trecut; investițiile prin PNRR pentru dotarea școlilor, digitalizare, formarea cadrelor didactice, microbuze pentru elevi, campusuri pentru învățământ dual. Ministrul Educației, Ligia Deca: „Este o creștere istorică pentru educație. Implementarea graduală, dar continuă și hotărâtă a noilor legi ale educației va face ca investiția în învățământ să crească și mai mult.

Pe măsura nevoilor și a importanței acestui domeniu esențial!” Se aprobă suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea învăţământului particular şi confesional acreditat pe anul 2023, cu suma de 3.485 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, şi repartizarea acesteia pe județe potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Repartizarea pe unități/ subdiviziuni administrativ-teritoriale, a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată prevăzute în anexă, se face prin decizie a directorului direcţiei generale regionale a finanţelor publice/şefului administraţiei judeţene a finanţelor publice, în baza actului administrativ emis de inspectorul şcolar general al inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti, în termen de 3 zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, cu privire la repartizarea sumelor pe unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale, precum şi pe unităţi de învăţământ.”