Ministrul Economiei: Anunturi IMPORTANTE pentru Companiile din Romania pe Final de 2023

Ministrul Economiei Anunturi IMPORTANTE Companiile Romania Final 2023

Ministrul Economiei transmite o serie de anunturi important epentru companiile din Romania pe final de an 2023, iar asta pentru ca in imediata atentie a antreprenorilor este adus ceea ce trebuie sa stie cu privire la finantarea de stat pentru anumite tipuri de activitati din tara noastra.

Ministrul Economiei explica mai jos tot ceea ce ar trebui sa avem in vedere cand vine vorba despre aceste finantari, iar asta pentru ca este important ca romanii sa stie la ce sunt oferiti banii de catre Guvernul Romaniei, dar si cum pot companiile sa se bucure de ei pentru a evolua cat mai usor in viitor.

“Finanțările prin schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare intră în linie dreaptă! Cele 8 firme din industria prelucrătoare care au fost declarate eligibile pentru obținerea finanțării pe schema de ajutor de stat instituită prin HG 959/2022 au semnat astăzi contractele la sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).

Schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare este o schemă multianuală de granturi de la bugetul de stat, pentru investiții inițiale ale companiilor din industria prelucrătoare, în valoare totală de 300 de milioane de euro, lansată în anul 2022. În sesiunea 01 noiembrie 2022 – 16 decembrie 2022 au aplicat 97 de companii, dintre care 8 s-au calificat pentru sprijin, în limita bugetului disponibil.

Clasamentul final al beneficiarilor a fost publicat în luna aprilie 2023 pe site-ul MEAT, iar astăzi cele 8 companii au semnat contractele de finanțare. În termen de 6 luni de la semnarea acordurilor de finanțare, beneficiarii au obligația de a prezenta dovada cofinanțării precum și de a demara investiția. Așadar, plățile în cadrul acordurilor de finanțare se vor efectua pe principiul rambursării cheltuielilor efectuate de către beneficiari pe parcursul realizării investiției.

#MEAT aduce vești bune pentru antreprenori, la finalul acestui an! Începând de marți, 19 decembrie a.c., ora 10:00, va fi activă etapa de preînscriere în cadrul Programului național de microindustrializare, Programului de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață, dar și în cadrul Programului de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, exclusiv online.

În cadrul acestei etape, aplicanții vor avea posibilitatea de a-și crea profilul, userul și parola, fiind permisă și încărcarea documentelor și declarațiilor necesare. Programul național de microindustrializare: etapa de înscrieri va fi lansată joi, 21 decembrie a.c., ora 10:00, aceasta fiind deschisă până joi, 04 ianuarie 2024, ora 20:00; Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață: etapa de înscrieri va fi lansată joi, 21 decembrie a.c., ora 12:00, aceasta fiind deschisă până joi, 04 ianuarie 2024, ora 20:00.”