Ministrul Sanatatii: Ordinul de Guvern de ULTIM MOMENT cu Masuri pentru Sistemul de Sanatate

Ministrul Sanatatii Ordinul Guvern ULTIM MOMENT Masuri Sistemul Sanatate

Ministrul Sanatatii a semnat un nou ordin care a fost publicat deja in Monitorul Oficial al Romaniei, iar asta pentru ca el aduce in atentia noastra o serie de masuri foarte importante pentru unitatile sanitare, Alexandru Rafila vorbind despre selectia pe baza de performanta si calitate a serviciilor, pentru primire de fonduri.

Ministrul Sanatatii detaliaza mai jos ce fel de impact urmeaza sa aiba acest ordin pentru sistemul medical din Romania, iar asta pentru ca in baza lui pot fi luate o serie de decizii extrem de importante cu privire la felul in care poate fi finantat sistemul medical, pentru ca romanii sa poata beneficia de servicii mai bune.

“Se aprobă Metodologia privind selecția bazată pe performanță a unităților sanitare cu paturi, beneficiare ale Fondului pentru calitatea serviciilor medicale, din cadrul reformei 1. Dezvoltarea capacității pentru gestionarea fondurilor publice din sănătate, componenta C12 – Sănătate, Planul național de redresare și reziliență al României, prevăzută în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ordin.

Unitățile sanitare publice cu paturi care aplică la apelul de proiecte destinate Fondului pentru calitatea serviciilor medicale colectează și monitorizează lunar, în perioadele 1 aprilie-30 septembrie 2024 și 1 ianuarie 2025-30 iunie 2025, setul de indicatori prevăzuți în anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății nr. 2.567/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind stabilirea indicatorilor de performanță.

Si de calitate utilizați în vederea selectării unităților sanitare cu paturi, beneficiare ale Fondului pentru calitatea serviciilor medicale, componenta C12 – Sănătate, Planul național de redresare și reziliență al României. Datele colectate și monitorizate de unitățile sanitare publice cu paturi în condițiile prevăzute la alin. (1) sunt raportate Ministerului Sănătății, lunar, utilizând platforma digitală.

În vederea colectării și monitorizării datelor necesare stabilirii indicatorilor de performanță și de calitate utilizați pentru selectarea unităților sanitare publice cu paturi, beneficiare ale Fondului pentru calitatea serviciilor medicale, la nivelul unităților sanitare publice cu paturi prevăzute la art. 2 alin. (1), se înființează, sub coordonarea managerului, o comisie de evaluare clinică, formată din cel puțin 2 medici specialiști și/sau primari și 2 asistenți medicali.
(2) Comisia prevăzută la alin. (1) realizează măsurarea indicatorilor de performanță și calitate.

Se aprobă chestionarul unic de satisfacție a pacientului internat, prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin. Chestionarul prevăzut la alin. (1) se implementează la nivelul tuturor unităților sanitare publice cu paturi care aplică la apelul de proiecte destinate Fondului pentru calitatea serviciilor medicale, în vederea evaluării indicatorului de calitate nr. 11 din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății nr. 2.567/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind stabilirea indicatorilor de performanță și de calitate utilizați în vederea selectării unităților sanitare cu paturi, beneficiare ale Fondului pentru calitatea serviciilor medicale, componenta C12 – Sănătate, Planul național de redresare și reziliență al României.”