ONU Trage un Semnal de Alarma privind Situatia Ingrijoratoare din Fasia Gaza

ONU Trage un Semnal de Alarma privind Situatia Ingrijoratoare din Fasia Gaza

Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU a declarat că volumul de ajutor alimentar care ajunge în Gaza este insuficient pentru a acoperi nevoile stringente ale populației. Conform declarațiilor Corinnei Fleischer, Director Regional al PAM pentru Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Europa de Est, în ultimele 70 de zile, doar 10% din necesarul de alimente pentru Gaza a reușit să intre în fâșia Gaza.

Cu două săptămâni în urmă, PAM a avertizat că 97% dintre gospodăriile palestiniene din nordul fâșiei Gaza și 83% din sudul acesteia raportează un consum alimentar inadecvat. Această situație a fost exacerbată de fluxul continuu de persoane strămutate care căutau refugiu.

Zeci de mii de palestinieni strămutați au sosit în guvernoratul cel mai sudic al Gaza, Rafah, în căutarea siguranței. Acest lucru a fost confirmat de Biroul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Marți, PAM a distribuit pachete de alimente pentru 2.350 de persoane și mese calde pentru alte 1.750 de persoane în Rafah, care a devenit cea mai dens populată zonă din Gaza. OCHA a subliniat miercuri dificultățile cu care se confruntă locuitorii din Rafah, unde mii de persoane se aliniază în fața centrelor de distribuție a ajutorului, având nevoie disperată de hrană, apă, adăpost și protecție.

În plus, absența latrinelor și a facilităților adecvate de apă și sanitație în locurile de refugiu temporare și adăposturile improvizate intensifică suferințele locuitorilor.

Această situație dezastruoasă din Gaza necesită o atenție și o intervenție internațională urgentă. Comunitatea internațională este îndemnată să răspundă rapid pentru a preveni o criză umanitară mai amplă în regiune.