WhatsApp: Avertizare foarte Serioasa pentru Romanii cu iPhone si Android

whatsapp inselaciune romania

În ultima perioadă, WhatsApp a devenit un teren fertil pentru infractorii cibernetici. Recent, Direcția Națională de Securitate Cibernetică (DNSC) din România a semnalat o creștere alarmantă a tentativelor de fraudă prin această aplicație populară de mesagerie.

Utilizatorii din România au început să primească mesaje nesolicitate în engleză sau română pe WhatsApp. Aceste mesaje, venind de la necunoscuți, promit câștiguri financiare ușoare doar pentru a aprecia postări pe social media (precum YouTube sau TikTok).

Infractorii cibernetici, ascunși în spatele acestor mesaje, încearcă să convingă utilizatorii să completeze anumite sarcini online. Promisiunea este că, pentru aprecierea a cinci clipuri, vor primi sume de bani, variind între 10 și 50 RON. După îndeplinirea sarcinii, victimele sunt redirecționate către un canal de Telegram pentru a introduce un cod de verificare.

WhatsApp: Avertizare foarte Serioasa pentru Romanii cu iPhone si Android

Odată ce victima este mulțumită de suma inițială primită, este încurajată să investească proprii bani în alte platforme, cu promisiunea unor câștiguri mai mari. Acest ciclu se repetă, iar victimele sunt atrase într-un grup de Telegram, unde pretinși „specialiști” în investiții oferă sfaturi.

Acești „specialiști” sunt, de fapt, infractori cibernetici care folosesc tehnici de inginerie socială. Scopul lor este de a obține date personale și financiare sensibile, precum și sume importante de bani, sub pretextul investițiilor profitabile pe termen scurt.

Nu răspunde la mesaje nesolicitate sau oferte care par prea bune pentru a fi adevărate. Nu urmați instrucțiuni de la necunoscuți sau surse neverificate. Nu divulga informații personale sau financiare online. Rămâi la curent cu metodele de fraudă și protejează-te activ.

Este crucial să fim conștienți de aceste tentative de fraudă și să ne protejăm atât datele personale, cât și finanțele. Raportează orice activitate suspectă și nu permite infractorilor cibernetici să profite de naivitatea sau lipsa de informare.