Romania: Aderarea la Schengen in 2023 tot mai Improbabila, Anuntul Oficial

Romania Aderarea Schengen 2023 Improbabila Anuntul Oficial

Romania pare tot mai departe de o posibila aderare la Schengen in 2023, iar asta in conditiile in care negocierile cu Austria continua in aceasta perioada, dar cu doar 10 zile ramase din acest an, lucrurile par a fi imposibil de dus la final, pentru ca tara noastra sa devina membra a sistemului chiar de la inceputul anului 2024.

Romania isi pune bazele in faptul ca Austria este acum izolata, conform europarlamentarului Victor Negrescu, care afirma ca decizia Olandei de a permite aderarea Bulgariei la Schengen deschide calea pentru ridicarea oricaror exceptii care blocau pana acum acest proces, inclusiv veto-ul dat de catre Austria in decembrie 2022.

Romania are, totusi, nevoie de extrem de mult ajutor pentru a reusi sa adere la Schengen in 2023, iar asta pentru ca in aceste 10 zile e nevoie ca austria sa renunte complet la plangerile privind aderarea Romaniei, iar avand in vedere ca negocierile nu decurg tocmai asa cum si-ar dori multa lume, e greu de spus ce se va intampla.

“Prin discuțiile purtate în Parlamentul olandez și ridicarea veto-ului impus Bulgariei, am izolat Austria. Prin aprobarea Pactul European pentru Migrație și Azil am destructurat argumentele lor. Aceasta a fost mereu strategia noastră.
Comisia pentru Justiție și Securitate din Parlamentul olandez a discutat despre poziția guvernului și nimeni nu a pus sub semnul întrebării ridicarea veto-ului privind Bulgaria.

După ce am trecut această etapă importantă în parcursul nostru de aderare la spațiul Schengen, urmează negocierile finale pentru a seta modul în care putem atinge acest obiectiv. Tradițional, atunci când un stat rămâne izolat, caută o soluție de compromis. Una dintre soluții, după modelul ultimelor decizii din Consiliul European, ar fi ca reprezentantul Austriei să iasă din sală.”