Comisia Europeana Anunta Ultimul Ajutor Financiar pentru Ucraina in 2023

Comisia Europeana Anunta Ultimul Ajutor Financiar Ucraina 2023

Comisia Europeana a anuntat in mod oficial ultimul ajutor financiar pentru Ucraina pentru anul 2023, iar asta pentru ca vorbim despre o ultima transa de nu mai putin de 1.5 miliarde de euro, care vor ajunge la Guvernul de la Kiev in cursul urmatoarelor zile si care vor fi de extrem de mare ajutor pentru sustinerea rezistentei in fata razboiului.

Astăzi, Comisia a plătit ultima tranșă de 1,5 miliarde EUR în cadrul pachetului Asistență macrofinanciară + pentru Ucraina, aducând sprijinul total la nivelul maxim de 18 miliarde EUR, cea mai mare operațiune de asistență macrofinanciară din istoria instrumentului. Cu acest instrument, UE a ajutat Ucraina să-și acopere nevoile imediate de finanțare în 2023 prin intermediul unui sprijin financiar stabil, previzibil și considerabil.

Acest sprijin va ajuta Ucraina să continue să plătească salarii și pensii și să mențină funcționarea serviciilor publice esențiale, cum ar fi spitale, școli și locuințe pentru persoanele relocate. De asemenea, va permite Ucrainei să asigure stabilitatea macroeconomică și să restabilească infrastructura critică distrusă de Rusia în războiul său de agresiune, cum ar fi infrastructura energetică, sistemele de apă, rețelele de transport, drumurile și podurile.

Plata de astăzi vine după ce, la 14 decembrie, Comisia a constatat că Ucraina a implementat cu succes condițiile de politică convenite și a respectat cerințele de raportare, care urmăresc să asigure utilizarea transparentă și eficientă a fondurilor. Ucraina a realizat în special progrese importante în ceea ce privește consolidarea stabilității macrofinanciare prin îmbunătățirea cadrului de faliment și insolvență, precum și pentru consolidarea statului de drept, de exemplu, prin consolidarea independenței Parchetului Specializat Anticorupție.

Aceasta completează alte realizări din cadrul MAE+ care vizează sporirea eficienței instituțiilor juridice, cum ar fi numirea unui șef al autorității anticorupție NABU și îmbunătățirea procesului de selecție pentru judecători. Ucraina a făcut, de asemenea, progrese semnificative în ceea ce privește îmbunătățirea sistemului său energetic, prin îmbunătățirea funcționării sistemului de gaze și în promovarea unui climat de afaceri mai bun.

Prin finalizarea acestei agende cuprinzătoare de reformă, Ucraina își demonstrează dorința și disponibilitatea de a-și consolida bazele economice chiar și în cele mai nefavorabile circumstanțe. Implementarea cu succes a MAE+ demonstrează în mod clar solidaritatea europeană, care a oferit un total de aproape 85 de miliarde EUR în sprijin umanitar, economic și militar Ucrainei și poporului său de la începutul războiului de agresiune al Rusiei din februarie 2022.

Președintele von der Leyen a declarat: „Astăzi am deblocat plata finală a asistenței macrofinanciare de 1,5 miliarde EUR către Ucraina de la începutul anului, ducând totalul la 18 miliarde EUR pentru întregul an. Pe măsură ce Ucraina continuă să se confrunte cu războiul brutal de agresiune al Rusiei, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina pentru a-i asigura stabilitatea economică, pentru a reforma și pentru a reconstrui.

Acesta este motivul pentru care lucrăm din greu pentru a găsi un acord cu privire la propunerea noastră de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina între anul viitor și până în 2027.”