Romania: Deciziile Masurilor Prioritare de Ultima Ora pentru Aderare la Schengen din Anul 2024

Romania Deciziile Masurilor Prioritare Ultima Ora Aderare Schengen Anul 2024

Romania are anuntate deciziile masurilor prioritare de ultima ora, pentru aderare la Schengen chiar din 2024, iar asta pentru ca ministrul de interne, Catalin Predoiu, spune in mod oficial ca protectia frontierelor este un obiectiv major extrem de important pe care Romania se concentreaza in momentul de fata, cel putin conform acestor declaratii guvernamentale.

Romania face eforturi pentru a imbunatati protectia frontierelor nu doar pentru a adera la Schengen in 2024, ci si pentru ca este, practic, granita externa a Uniunii Europene, iar intrarea in Spatiul Schengen va face protejarea granitelor si mai importanta, deoarece dincolo de noi n-ar trebui sa mai existe controale la frontiere, cel putin in teorie.

Romania si-a imbunatatit semnificativ mecanismele de protectie a frontierelor in ultimii ani, nu doar pentru aderare la Schengen, ci si pentru a se asigura ca protejeaza eficient granitele Uniunii Europene, insa pana acum asta nu pare sa fi fost suficient pentru ca Austria sa nu ne blocheze accesul in sistem, asa ca ramane de vazut ce efecte vor avea aceste eforturi.

“Suntem foarte determinați să ridicăm nivelul de protecție al frontierei naționale și implicit al frontierelor europene. Și nu numai că suntem determinați, dar demonstrăm prin fapte că punem în practică această determinare și această voință. Am fixat ca obiectiv prioritar protecția frontierei, alături de celelalte, pe care aș vrea să le reamintesc.

Combaterea traficului de persoane, combaterea crimei organizate, a traficului de droguri, a traficului de arme. Protecția frontierei naționale și combaterea migrației ilegale sunt printre prioritățile Ministerului Afacerilor Interne și aș vrea să asigur pe toți partenerii noștri din Uniunea Europeană ca performanța pe care o demonstrează frontieriștii noștri poate fi văzută la fața locului.”