Austria: Comisia Europeana Indeplineste PLANGERILE lui Karl Nehammer privind Aderarea Romaniei la Schengen

Austria Comisia Europeana Indeplineste PLANGERILE Karl Nehammer Aderarea Romaniei Schengen

Austria s-a incapatanat timp de un an de zile sa refuze aderarea Romaniei la Schengen, fara a avea justificati legale in spatele veto-ului dat in decembrie 2022, dar Comisia Europeana a reusit totusi sa-i indeplineasca o foarte importanta dorinta, un nou pact privind azilul si migratia, care promite sa ii usureze povara de care se plange Karl Nehammer.

Austria urmeaza sa beneficieze de pe urma acestui pact, iar asta pentru ca in baza lui, guvernul lui Karl Nehammer va putea sa ceara mai mult ajutor din partea celorlalte state ale UE pentru relocarea migrantilor care ajung pe teritoriul sau, si va putea retrimite mai usor in tarile de prima instanta persoanele cu cereri de azil care au fost refuzate de institutiile sale.

Austria anuntase ca va analiza prevederile noului pact adoptat multumita eforturilor Comisiei Europene, insa comisarul european pentru interne, Ylva Johansson explica mai jos de ce masurile luate ar trebui sa-l linisteasca inclusiv pe Karl Nehammer, iar aderarea Romaniei la Schengen ar trebui sa fie foarte mult usurata, dar nimic nu este cert.

“În multe aspecte, în principal toate, aceasta este prima dată când avem o politică cuprinzătoare europenizată de migrație și azil, care a fost convenită cu o majoritate atât de largă. Aceasta va însemna că protejăm mai bine dreptul de a solicita azil, că protejăm mai bine persoanele și condițiile lor de viață pentru solicitanții de azil.

Că vom avea procese mai rapide care să nu lase oamenii în limbo pentru o lungă perioadă de timp. Vom avea, de asemenea, un mecanism de solidaritate obligatoriu care se asigură că niciun stat membru aflat sub presiune nu va rămâne singur. Am reconstruit încrederea între statele membre.”