Marcel Bolos: Anunturile Extrem de IMPORTANTE Transmise Inainte de Anul Nou 2024

Marcel Bolos Anunturile Extrem IMPORTANTE Transmise Inainte Anul Nou 2024

Marcel Bolos, ministrul Finantelor Publice, le transmite anunturi extrem de importante romanilor chiar inainte de Anul Nou 2024, iar asta pentru ca in atentia oamenilor sunt aduse acum masurile care vor fi puse in aplicare incepand cu data de 1 ianuarie 2024, adica sistemul RO e-Factura, anuntat de mai multe luni de zile.

Marcel Bolos explica mai jos, prin ministerul pe care il conduce, care vor fi obligatiile operatorilor economici din Romania incepand cu data de 1 ianuarie 2024, iar asta pentru ca facturile emise vor trebui inregistrate in cadrul acestui sistem la doar 5 zile de la emitere, obligatia existand pentru toti operatorii economici.

“Vă reamintim că de la 𝟏 𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒 se instituie 𝐟𝐚𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐨𝐧𝐢𝐜𝐚̆ 𝐨𝐛𝐥𝐢𝐠𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐞-𝐟𝐚𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚 pentru toate tranzacţiile efectuate între operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA. Pe site-ul nostru găsiți un 𝐠𝐡𝐢𝐝 cu toți pașii de urmat, inclusiv: Modalitatea de utilizare și accesare a sistemului RO e-Factura.

Modalitatea de utilizare și accesare a 𝐚𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭𝐞 de completare factură electronică pusă la dispoziție de Ministerul Finanțelor. În prima etapă, în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA.

Au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, pentru care există obligația utilizării Ro e-Factura începând cu data de 01 iulie 2022. De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România au obligația, începând cu 1 ianuarie 2024.

Să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B pentru livrări de bunuri și prestări de servicii care au locul livrării sau prestării în România. Următoarele operațiuni sunt exceptate de la obligația utilizării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura: livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său.

Livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în contul său, cu excepția bunurilor transportate de cumpărătorul însuși și care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcațiunilor și a avioanelor de agrement sau a oricărui altui mijloc de transport de uz privat; livrările intracomunitare de bunuri.”