Romania: DATA Aderarii la Schengen Anuntata OFICIAL, Cand se Ridica Controalele la Frontiere

Romania DATA Aderarii Schengen Anuntata OFICIAL Cand Ridica Controalele Frontiere

Romania are o data pentru aderarea la Schengen, aceasta fiind anuntata oficial de catre Comisia Europeana, iar in baza informatiilor care au fost publicate in cursul zilei de ieri, se pare ca 31 martie 2024 va fi ziua din care vom putea circula cu avionul, sau multe ambarcatiuni, fara a fi controlati la frontierele dintre statele din Spatiul Schengen.

Romania va beneficia doar de ridicarea controalelor pentru traficul aerian si maritim din 31 martie 2024, pentru ca atunci se schimba si calendarul transporturilor aeriene, insa deocamdata nu exista o data clara cu privire la calatoriile libere pe cale terestra, sperante fiind ca asta sa se intample de la 1 ianuarie 2025, dar totul e doar o speranta.

Romania a obtinut in perioada presidintiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene aderarea la Schengen pe cale aeriana si maritima, dar e nevoie de un alt vot in cadrul unui Consiliu JAI pentru ca si calatoriile libere pe cale terestra sa fie posibile in Spatiul Schengen, sansele fiind foarte mari ca el sa fie dat in 2024.

“Sunt foarte încântat că în 2024 controalele interne aeriene și maritime dintre Bulgaria și România și celelalte țări Schengen vor deveni un lucru a trecutului, după 12 ani de negocieri. Astfel, continuăm să construim o zonă de liberă circulație din ce în ce mai largă și mai puternică. Din 31 martie 2024, nu vor mai exista controale asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime interne ale UE între Bulgaria și România și celelalte țări Schengen.

Această dată corespunde cu modificarea programului de iarnă/vară stabilită de Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene (IATA). În urma acestui prim pas, Consiliul ar trebui să ia o nouă decizie de stabilire a unei date pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre interne.”