Video IMPRESIONANT de pe Marte FIlmat de NASA si Roverul Curiosity

Într-o perioadă recentă de inactivitate din luna noiembrie, roverul Mars Curiosity al NASA nu a stat degeaba. Dimpotrivă, a realizat niște filmări impresionante, surprinzând de la răsărit până la apus pe vecina noastră planetară, Marte.

Curiosity a filmat două videoclipuri în alb-negru în data de 8 noiembrie, în cadrul celei de-a 4002-a zi marțiană, sau sol, a misiunii sale. (Un sol este puțin mai lung decât o zi de 24 de ore pe Pământ.) Această perioadă de inactivitate a fost necesară deoarece Marte trecea pe partea opusă a Soarelui față de Pământ.

În aceste perioade, numite conjuncții solare marțiene, operatorii de la sol încetează să trimită mesaje către roboții de pe Planeta Roșie, deoarece plasma solară poate interfera cu aceste comenzi. Cu toate acestea, misiunile continuă să trimită verificări regulate de “sănătate” înapoi pe Pământ.

Video IMPRESIONANT de pe Marte FIlmat de NASA si Roverul Curiosity

Anul acesta, flota de pe Marte a fost inactivă timp de două săptămâni, de la 11 până la 25 noiembrie, ultima instrucțiune primită de Curiosity fiind să înceapă să filmeze împrejurimile cu cele două camere de evitare a pericolelor (HazCams).

Aceste camere sunt folosite, de obicei, pentru a identifica roci, pante și alte pericole care ar putea fi riscante pentru Curiosity. Cu toate acestea, în timp ce roverul este oprit, ele pot fi folosite în alte scopuri. În timpul filmării, care constă în 12 ore de instantanee colectate pe parcursul zilei marțiene de 24 de ore, 37 de minute și 22 de secunde, umbra lui Curiosity poate fi văzută deplasându-se peste suprafața marțiană, roverul servind efectiv ca un ceas solar rudimentar. Echipa de la sol a sperat să vadă nori marțieni sau diavoli de praf trecând peste suprafața Planetei Roșii în videoclipurile de 25 de cadre, dar vremea notabilă a lipsit din filmare.

Videoclipul arată, de asemenea, o vale săpată în Muntele Sharp sau Aeolis Mons, muntele de 3 mile (5 kilometri) din regiunea craterului Gale de pe Planeta Roșie. Curiosity explorează regiunea din momentul aterizării sale în 2012 și rămâne într-o stare bună de sănătate.

Aceste filmări realizate de Curiosity nu sunt doar o dovadă a rezistenței și a durabilității tehnologiei noastre spațiale, ci oferă și o perspectivă rară și fascinantă asupra unei zile obișnuite pe Planeta Marte. Continuăm să fim martori la minunile spațiului, datorită misiunilor persistente și inovative ale NASA.