Planeta Venus: Descoperirea EXTRAORDINARĂ privind Existența Vieții Extraterestre

planeta venus extraterestri atmosfera

Descoperiri recente în domeniul astrobiologiei își îndreaptă atenția către norii de acid sulfuric de pe Planeta Venus, ca posibil habitat pentru viață. Un studiu nou indică necesitatea inițierii unei noi ramuri în astrobiologie, precum și în chimia organică.

Studiul recent, condus de Janusz Pętkowski, afiliat cercetător la Massachusetts Institute of Technology (MIT), deschide noi perspective în explorarea planetară. “Căutarea semnelor de viață dincolo de Pământ este un factor motivant în explorarea planetară modernă, dar viața de pe alte planete nu trebuie să aibă aceeași biochimie ca viața noastră de pe Pământ”, explică Pętkowski. Această cercetare, prezentată într-o colecție specială de lucrări despre Venus în jurnalul Astrobiology, relevă că aminoacizii rămân stabili în acid sulfuric concentrat. Acest fapt este deosebit de interesant pentru astrobiologi, dat fiind că aminoacizii sunt blocurile de construcție ale proteinelor, esențiale pentru viața așa cum o cunoaștem.

Planeta Venus, adesea denumită “sora Pământului”, ar putea adăposti forme de viață microbiană în norii săi încărcați de acid sulfuric. “Aceste descoperiri extind semnificativ gama de molecule biologic relevante care ar putea fi componente ale unei biochimii bazate pe solventul acid sulfuric concentrat”, afirmă Pętkowski și colegii săi de cercetare.

Planeta Venus: Descoperirea EXTRAORDINARĂ privind Existența Vieții Extraterestre

Pętkowski subliniază importanța înțelegerii chimiei de bază care are loc în acești solvenți alternativi potențiali pentru viață. Interesul său se extinde și în cercetarea vieții pe exoplanete, gazele biosignatură și biochimia teoretică. Scopul acestui demers este determinarea existenței unor legi universale ale biologiei, utilizând simulările de “cheminformatics” pentru a proiecta experimente de laborator viitoare.

Echipa de cercetare este interesată în mod special de acidul sulfuric concentrat ca solvent potențial pentru viață. Picăturile lichide de acid sulfuric concentrat formează norii de pe Venus, concentrațiile de acid variind între 81% și 98%, restul fiind compus din apă. Un element important adăugat în acest amestec venusian: aminoacizii și alte organice sunt livrate continuu pe Venus prin materiale meteoritice.

În munca anterioară, echipa de cercetare a demonstrat că alte molecule cheie necesare vieții — bazele acizilor nucleici — sunt stabile în acid sulfuric concentrat. “Aceasta înaintează noțiunea că mediul atmosferic de pe Venus ar putea susține chimicale complexe necesare pentru viață”, adaugă Pętkowski.

Această cercetare va informa, de asemenea, misiunile viitoare către planeta învăluită în nori. Aceste eforturi includ misiunea Venus Life Finder (acum denumită Rocket Lab Mission to Venus), programată să fie lansată la începutul anului 2025, precum și proiectele ulterioare din inițiativa Morning Star Missions to Venus, condusă de astrofizicianul și planetologul Sara Seager de la MIT. “Am demonstrat că acidul sulfuric concentrat nu este universal ostil chimiei organice și că, surprinzător, multe organice sunt stabile și solubile pentru luni de zile, dacă nu mai mult, în acest solvent agresiv”, spune Pętkowski.

Această descoperire revoluționară deschide ușa către posibilitatea existenței unor forme de viață extraterestre fundamental diferite de cele de pe Pământ, sporind entuziasmul în cercetarea astrobiologică și chimică. Studiul norilor acidului sulfuric de pe Venus, ca potențial mediu pentru viață, este un pas uriaș în înțelegerea diversității vieții în univers.