Nou test ADN INOVATOR care poate detecta 18 tipuri de cancer în stadii incipiente

Se face un pas semnificativ în lupta împotriva cancerului ce ar putea duce la schimbări majore în abordarea diagnosticării și tratamentului cancerului. O descoperire remarcabilă în domeniul medical a fost recent realizată de către o echipă de cercetători americani de la firma de biotehnologie Novelna. Au dezvoltat un test de ADN simplu, capabil să identifice 18 tipuri de cancer în stadiu incipient, marcând o potențială revoluție în diagnosticarea medicală.

Cancerul este responsabil pentru unul din șase decese la nivel mondial. Acest test avansat inovator ar putea schimba fundamental abordarea în domeniul sănătății.

Tehnologia Inovatoare a Novelna: Echipa de la Novelna a dezvoltat un test de ADN care detectează cancerul în organele vitale ale corpului uman. Prin examinarea proteinelor din plasma sanguină, cercetătorii au reușit să diferențieze probele de cancer de cele normale și chiar să distingă între diferite tipuri de cancer cu o acuratețe ridicată.

Studiul Publicat în BMJ Oncology Journal: Studiul sugerează că semnalele proteinelor cancerigene pot prezenta caracteristici specifice sexului. Aceasta ar putea avea implicații semnificative pentru liniile directoare de screening, propunând includerea testului de plasmă ca componentă standard a controlului de rutină.

Studiul a implicat colectarea de probe de plasmă sanguină de la 440 de persoane diagnosticate cu 18 tipuri de cancer și 44 de donatori de sânge sănătoși. Identificarea proteinelor indicative ale cancerelor în stadiu incipient și a originii lor s-a efectuat cu o acuratețe deosebit de mare, în special la stadiul 1 și cu o precizie de 99%.

 Cercetătorii recunosc nevoia de studii suplimentare cu dimensiuni mai mari ale eșantioanelor. Dr. Mangesh Thorat, de la Centrul pentru Prevenirea Cancerului de la Institutul Wolfson de Medicină Preventivă, care nu a fost implicat în studiu, subliniază importanța unor studii suplimentare bine structurate.

“Aspectele interesante ale acestui test sunt sensibilitatea mult mai mare pentru cancerele de stadiul I decât alte teste similare în dezvoltare și diferențele de performanță specifice genului, care sunt biologic și clinic relevante”

a declarat Dr. Thorat pentru The Guardian.

“Dacă performanța testului în studii secvențiale viitoare, bine proiectate, este apropiată de ceea ce sugerează acest studiu preliminar, atunci cu adevărat ar putea fi un schimbător de joc.”