Romania: Decizia de ULTIMA ORA pentru Aderarea la Schengen, Anuntul Oficial privind Gerhard Karner

Romania a inceput procesul de aderare la Schengen, deocamdata fiind date acordurile tarilor care fac parte din sistem, insa intrarea efectiva deocamdata nu a avut loc, iar acest lucru urmeaza sa se intample etapizat, ministrul de interne, Catalin Predoiu, afirmand ca noi discutii urmeaza sa aiba loc cu omologul sau austriac, Gerhard Karner.

Romania va continua sa puna presiune pe Austria pentru ca aderarea la Schengen inclusiv pentru frontierele terestre, sa aiba loc intr-o perioada cat mai scurta de timp, astfel incat din, cel tarziu, 2025, sa putem calatori fara controale inclusiv la granitele terestre, asta daca si celelalte state europene vor renunte la ele intre timp.

Romania si-a dorit aderarea la Schengen cu foarte multa tarie, a luptat pentru asta, insa este nevoie de noi discutii intese cu Gerhard Karner si Karl Nehammer pentru ca in final sa putem fi primiti complet in sistem si sa putem calatori fara probleme oriunde dorim, dar acest lucru s-ar putea realiza intr-un final in cursul anului 2024.

“Da, e o integrare etapizată. Nu e prima țară care exersează acest tip de integrare. Și întotdeauna primul pas a ajutat cel de al doilea pas, că m-am uitat la acest lucru. N-aș vrea să estimeze o dată, cum n-am făcu-o nici prima dată, la prima etapă.

Dar ce pot să vă spun e că voi relua destul de rapid aceste discuții pe care le am cu un ministrul de interne Karner, ministrul cu care am avut un foarte bun dialog, cu care am construit o bază de încredere deja. Ne cunoaștem bine și discutăm foarte aplicat pe ideea de a construi soluții, așa cum am făcut și din vară până în decembrie.”