Angel Tîlvăr: Memorandumul Extrem de Important pentru Armata Romana in Contextul Razboiului dintre Ucraina si Rusia

Angel Tîlvăr Memorandumul Extrem Important Armata Romana in Contextul Razboiului Ucraina Rusia

Angel Tîlvăr confirma in mod oficial semnarea unui memorandum extrem de important care vizeaza in mod direct atat Armata Romana, prin Fortele Navale Romane, cat si Romania, iar asta deoarece ministrul Apararii a fost prezent in Turcia pentru a semna un acord legat de combaterea minelor marine din Marea Neagra.

Angel Tîlvăr a semnat acest acord in contextul in care razboiul din Ucraina a adus un numar foarte mare de mine marine in Marea Neagra, ele punand in pericol traficul maritim care se desfasoara acolo in fiecare zi, astfel ca aceasta colaborare cu Turcia este una care nu trebuie trecuta usor cu vederea la ora actuala.

“Am semnat, la Istanbul, Memorandumul de Înțelegere privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră – MCM Black Sea, împreună cu ministrul turc al apărării, Yaşhar Güler🇹🇷, și ministrul adjunct al apărării din Bulgaria, Atanas Zaprianov. Concretizarea acestui proiect a fost una dintre prioritățile mandatului meu, pentru că este responsabilitatea noastră.

Ca state riverane și membri ai #NATO, să depunem toate eforturile pentru siguranța Mării Negre, cu sprijinul și implicarea aliaților noștri. Prin lansarea MCM Black Sea demonstrăm solidaritatea și angajamentul nostru comun în contracararea amenințărilor minelor marine care plutesc în derivă în Marea Neagră. Agresivitatea și disprețul Federației Ruse față de normele de drept internațional fac din Marea Neagră nu doar o problemă regională, ci una cu implicații globale.

Aștept cu încredere implicarea, pe viitor, a partenerilor NATO riverani, Grupurilor Navale Permanente ale #NATO și a altor state aliate, pentru a consolida cooperarea și interoperabilitatea în asigurarea securității Mării Negre și a regiunii Euro-Atlantice. La nivel național, depunem eforturi să realizăm mai mult.

Luna trecută, prima dintre cele două nave vânătoare de mine achiziționate din Marea Britanie a intrat în serviciul Forțelor Navale Române. Această nouă capabilitate, înzestrată cu tehnologie de ultimă generație, va contribui semnificativ la îndeplinirea misiunilor de identificare și neutralizare a minelor din Marea Neagră. În abordarea problematicii esențiale a securității Mării Negre, Angel Tîlvăr a afirmat că și alte inițiative, precum misiunile de Poliție Aeriană ale NATO, au un rol important în menținerea securității regionale.

Doresc să îmi exprim aprecierea sinceră față de valorosul nostru aliat, Turcia, pentru dislocarea recentă a patru aeronave F-16 și a 80 de militari la una dintre principalele noastre baze aeriene. Oficialul român a subliniat ca trebuie menținută toată atenția NATO asupra evoluțiilor de securitate din regiunea Mării Negre unde, împotriva normelor dreptului internațional, Federația Rusă continuă atacurile nediscriminatorii care vizează infrastructura civilă ucraineană, fiind produse distrugeri semnificative, cu impact major asupra populației civile. a declarat Angel Tîlvăr.”