NASA Pierde Legătura cu Elicopterul de pe Marte, Descoperirea Făcută de Cercetători

NASA a pierdut contactul cu elicopterul Ingenuity în urma celui mai recent zbor derulat pe Marte de către acesta, ce au descoperit cercetătorii.

NASA Pierde Legătura Elicopterul Marte Descoperirea Cercetători

Ultimul zbor al elicopterului Ingenuity al NASA pe Marte a fost întrerupt brusc, după ce comunicațiile cu acesta au fost pierdute, conform oficialilor agenției spațiale. Elicopterul de 1.8 kilograme a efectuat joi, 18 ianuarie, cel de-al 72-lea zbor pe Planeta Roșie, însă semnalul său s-a pierdut în timpul coborârii.

“Datele transmise de Ingenuity către roverul Perseverance (care funcționează ca un releu între elicopter și Pământ) în timpul zborului indică faptul că a atins cu succes altitudinea maximă programată de 12 metri”, au scris oficialii NASA într-un comunicat de presă vineri, 19 ianuarie.

Totuși, în timpul coborârii planificate, comunicațiile între elicopter și rover s-au terminat prematur, înainte de aterizarea programată. “Echipa Ingenuity analizează datele disponibile și ia în considerare pașii următori pentru a restabili comunicațiile cu elicopterul”, au adăugat ei.

NASA Pierde Legătura cu Elicopterul de pe Marte, Descoperirea Făcute de Cercetători

Ingenuity și Perseverance au aterizat împreună în februarie 2021 pe fundul craterului Jezero, de 45 de kilometri lățime, care găzduia acum miliarde de ani un mare lac și un delta de râu. Misiunea roverului Perseverance este de a căuta dovezi ale vieții antice pe Marte și de a colecta probe pentru a fi returnate pe Pământ în viitor.

Pe de altă parte, Ingenuity servește ca un cercetaș pentru roverul de mărimea unei mașini, într-o misiune extinsă acordată de NASA după ce micul elicopter a trecut cu succes de campania sa inițială de demonstrare tehnologică în primăvara anului 2021. Acum, se pare că a venit momentul ca Perseverance să-și ajute „verișorul” robotic.

“Perseverance este în prezent în afara liniei vizuale cu Ingenuity, dar echipa ar putea lua în considerare apropierea pentru o inspecție vizuală”, a declarat Laboratorul de Propulsie cu Jet din California de Sud, care gestionează misiunile ambelor roboți, prin intermediul unui comunicat X vineri. Ingenuity a zburat pentru mai mult de 128 de minute și a parcurs un total de 17.7 kilometri în timpul celor 72 de zboruri pe Marte, conform jurnalului de zbor al misiunii.

În acest moment, nu este clar dacă aceste numere vor continua să crească. Vom trebui să așteptăm și să vedem dacă echipa Ingenuity va putea restabili contactul cu pionierul elicopter, primul vehicul care a explorat cerurile unei lumi dincolo de Pământ.