Ministrul Educatiei: SCHIMBARILE Importante din Invatamant, Masurile Aprobate de Ligia Deca

Ministrul Educatiei SCHIMBARILE Importante Invatamant Masurile Aprobate Ligia Deca

Ministrul Educatiei a hotarat sa impuna in mod oficial o serie de schimbari foarte importante pentru sistemul de invatamant din Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca vrea ca in universitatile din Romania sa se respecte codurile de etica si deontologie, astfel ca o noua Hotarare de Guvern a fost elaborata in acest sens.

Ministrul Educatiei ofera mai jos mai multe informatii cu privire la fundamentarea acestei Hotarari de Guvern, iar asta pentru ca inainte de a intra in vigoare ea trebuie sa fie adoptata inclusiv in Parlamentul Romaniei, masurile gandite de catre Ligia Deca putand intra in vigoare in lunile urmatoare.

“Sub aspectul conținutului, prezentul proiect de act normativ reglementează valorile fundamentale care trebuie însușite și respectate pentru prevenirea și rezolvarea conflictelor etice, descurajarea practicilor imorale și sancționarea abaterilor care pot apărea în comunitatea academică. Acesta va avea rolul de a asigura și a crește calitatea procesului educațional la nivel instituțional.

Prin definirea clară a responsabilității actorilor implicați în procesele de etică universitară, pentru o contextualizare a incompatibilităților și a conflictelor de interese raportat la profilul universităților, pentru o abordare unitară cu privire la anumite principii și definiții, fără a fi lezată autonomia instituțională, respectiv fără a exista supra-legiferare. Totodată, considerăm că prin conținutul său acest act normativ conduce la creșterea încrederii actorilor implicați în actul educațional.

Codul – cadru este structurat pe capitole, după cum urmează: Domeniul de aplicare și principii generale; Monitorizarea și controlul aplicării normelor de etică și deontologie universitară; Norme generale de etică și deontologie universitară; Răspunderea pentru respectarea normelor de etică și deontologie universitară;  Dispoziții finale. De asemenea, în anexa la prezentul cod-cadru este prezentat si Setul de standarde de referință de etică și deontologie universitară în managementul universitar.

În capitolul Domeniul de aplicare și principii generale sunt prezentate subiectele de drept cărora li aplică acest cod, principii de respectat, termeni și expresii care sunt utilizate și care sunt necesar a fi explicitate. Capitolul Monitorizarea și controlul aplicării normelor de etică și deontologie universitară clarifică cine face monitorizarea și are calitatea de a se pronunța asupra litigiilor.

Privind nerespectarea eticii managementului universitar și asupra litigiilor referitoare la încălcarea răspunderii publice, atât la nivel național, cât și la nivelul fiecărei instituții de învățământ superior. De asemenea, clarifică cine poate face sesizări și care sunt sesizările admisibile și care nu. Capitolul Norme generale de etică și deontologie universitară prezintă tipurile de norme și care sunt situațiile care intră sub incidența acestora, precum și situațiile de conflict de interese și incompatibilitate.”