Marcel Bolos Anunță Noi Schimbări pentru TVA Pregătite de Ministerul Finanțelor

Marcel Bolos Anunță Noi Schimbări TVA Pregătite Ministerul Finanțelor

Ministrul Finanțelor, Marcel Bolos, a subliniat progresele semnificative în direcția digitalizării fiscale din România, marcând un moment crucial în interacțiunea dintre contribuabili și autoritățile fiscale. Cu un accent pe inovație și eficiență, introducerea sistemului e-TVA reprezintă un pas major în acest proces complex și plin de provocări.

Digitalizarea fiscală, deși un drum anevoios cu multe obstacole, începe să se materializeze în realități concrete, depășind stadiul de promisiuni, facute nu doar de Marcel Bolos. Acest proces este esențial pentru o gestionare eficientă a veniturilor curente ale bugetului de stat și pentru optimizarea inspecțiilor fiscale, care urmează să fie complet digitalizate.

Una dintre provocările majore, conform ministrului Finantelor, Marcel Bolos, ale acestui proces este gestionarea eficientă și analiza volumului imens de date, cu scopul de a îmbunătăți analiza de risc și de a atenua riscurile cu impact negativ asupra bugetului de stat.

Ministrul Bolos a evidențiat importanța introducerii sistemului e-TVA ca fiind un punct de cotitură în această direcție. Sistemul e-TVA, alimentat de datele provenite din e-Factura și e-Case de marcat, va facilita generarea automată a deconturilor de TVA precompletate.

Aceasta reprezintă o inovație semnificativă, care promite să simplifice procesul pentru contribuabili, oferind în același timp autorităților fiscale acces la date mai precise și actualizate, contribuind astfel la combaterea evaziunii fiscale.

Ministrul a menționat, de asemenea, că a avut o ședință cu direcțiile din Ministerul Finanțelor și ANAF responsabile de proiect, pentru a evalua progresul în direcția implementării sistemului e-TVA. Echipa implicată în acest proiect face progrese importante, cu scopul de a respecta termenul asumat pentru implementare, stabilit pentru 1 iulie 2024.

Această inițiativă marchează un pas următor în transformarea digitală fiscală a României, subliniind angajamentul guvernului de a îmbunătăți eficiența administrativă și de a reduce sarcina birocratică asupra contribuabililor, în timp ce se intensifică lupta împotriva evaziunii fiscale. Cu aceste măsuri, România își consolidează fundația pentru un viitor fiscal mai transparent, eficient și echitabil.